DEBATT

Det var bare et spørsmål om tid før krasjet kom

Noe drastisk måtte skje. Siden den tjue år gamle dikteren startet sin gatekamp i februar, har Yahya Hassan tilsynelatende levd i hundre kilometer i timen. Hva nå?

SLUTT: Nå er gatekrigen til den danske forfatteren Yahya Hassan slutt, i hvert fall for denne gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTT: Nå er gatekrigen til den danske forfatteren Yahya Hassan slutt, i hvert fall for denne gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter litt over en måned nådde Yahya Hassans gatekamp sitt klimaks, da fem skudd falt i bettongghettoen han vokste opp i, og en 17-åring ble streifet én gang på låret, og truffet én gang i foten. Episoden som ble fanget på film av offeret selv, endte natt til mandag i Yahya Hassans arrestasjon, der han skal sitte i fire uker mens han venter på rettssaken, siktet for grov vold og ulovlig våpenbesittelse. Med en strafferamme på seks år.

Les også: Yahya Hassan og det danske kongeriket.

Da den danske dikteren reiste seg og gikk fra et direktesendt tv-intervju, ikledd skuddsikker vest og svart hettegenser, etter blant annet å ha sagt at det ender galt for gjengmedlemmer som sijkanerer ham og at han har kontakter i begge ender av kongeriket, ble det starten på en krigserklæring mot de ekstreme muslimene, som er etter ham for hans negative ytringer om islam og muslimske underklassemiljøer i Danmark. Det utviklet seg til en voldelig og vill reise med daglig dokumentasjon på facebook-profilen hans.

Samtidig med at seerne av Yahya Hassans facebook-show økte, nå med over 120.000 faste følgere, gjorde seriøsiteten i hans krigføring det samme. Det første virkelige høydepunktet som stadfestet alvoret, kom 12. mars, omkring en uke før arrestasjonen, da Yahya Hassan, i sin angivelige flukt til beins fra tre menn med ISIS-sabler, ble påkjørt i seksti kilometer i timen, og ble liggende fastklemt under en varebil. Man skulle tro en hendelse av dette omfanget, som blant annet resulterte i et brukket kragebein og et brukket håndledd, ville sette en demper på hans gatekrig, få ham til å falle til ro, kanskje til og med ligge lavt på facebook en stund. Men allerede dagen etter poster Yahya Hassan et bilde av seg selv på Facebook-profilen sin, med et smil om munnen, i hvite sykehusklær, der høyre arm er gipset hengende inntil kroppen i en slynge, mens venstre arm er holdt opp over hodet med knyttet neve. Den udødelige. Klar for kamp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer