– Det var ekte kjærlighet. Det respekterer man.

Forholdet mellom Einar Førde og Gunn Vigdis Olsen-Hagen var ekte kjærlighet som stortingsmiljøet respekterte. Det sier tidligere stortingspresident Jo Benkow til Dagbladet.

Benkow kjente både Førde og Olsen-Hagen godt. Som stortingspresident holdt han minnetalen over Olsen-Hagen i hennes begravelse.

– At Einar og Gunn Vigdis Olsen-Hagen hadde et forhold, var noe vi var klar over i Stortingsmiljøet og tok til etterretning. Det ble behandlet som det og respektert, sier Benkow til Dagbladet.

Forholdet mellom de to avdøde Ap-politikerne er blitt kjent gjennom boka «Stikk i strid» av Frank Rossavik. Forholdet har i media også blitt omtalt som utroskap fordi Førde disse åra var gift med Brit Fougner.

Ingen affære

– Den slags ting vil jo lett bli utsatt for kritikk hvis det blir sett på som en affære. Men dette var et seriøst kjærlighetsforhold. Derfor respekterte man det i stortingsmiljøet, i alle fall i den delen av miljøet jeg tilhørte, selv om man ikke var glad for at slike forhold vil gå ut over noen. Det var uansett ingen sterk fordømmende reaksjon. Dette var ikke noen form for upassende løssluppenhet. Det var ekte kjærlighet, og den skal man ta på alvor. Det var det også mange av oss som gjorde, sier Benkow til Dagbladet.

Han omtaler Førde som en meget inspirerende politisk motstander.

– I forhold til meg opptrådte han høvisk. Han brukte ikke sin bitende replikk mot meg. I Høyre-kretser var det mange kritiske røster mot Førde. Jeg påpekte andre kvaliteter hos ham. Som politiker hadde han mange verdifulle kvaliteter. Han var en intelligent og kunnskapsrik politiker, sier Benkow.

Holdt minnetalen

Han sier Gunn Vigdis Olsen-Hagen var en meget samvittighetsfull og dyktig politiker. Da hun døde 30. desember 1989, dro mange fra stortingsmiljøet til begravelsen.

– Som stortingspresident var det min plikt å holde tale på vegne av Stortinget. Men jeg hadde nok reist uansett, sier Benkow.

I Tor Obrestads bok om Førde står det:

«Jo Benkow sa etter gravferda at han aldri skulle ha trodd at han ville oppleve at Einar Førde skulle gråta som eit barn.»

– Det stemmer nok, det. Einar satt på første benk. Derfor opplevde jeg å se tårene trille, sier Benkow.

Benkow giftet seg i 1985 med stortingsrepresentant Anne Lise Høegh. Benkow var leder i Høyre fra1980 til 1984. Han var parlamentarisk leder fra 1981 til 1985 og stortingspresident fra 1985 til 1993. Høegh møtte som vara på Stortinget fra 1977. I 1985 ble hun valgt inn som fast representant. Høegh var en av Høyres fremste sosialpolitikere i mange år. Hun gikk ut av Stortinget i 2001. Verken Benkow eller Høegh vil snakke om sitt forhold.