<strong>HETSES:</strong> Det er en alvorlig trussel mot ytringsfriheten og demokratiet når kvinner og menn, både politikere og vi som gjør dette på frivillig basis, hetses bort fra samfunnsdebatten, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
HETSES: Det er en alvorlig trussel mot ytringsfriheten og demokratiet når kvinner og menn, både politikere og vi som gjør dette på frivillig basis, hetses bort fra samfunnsdebatten, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer

DEBATT

Debatt: Netthets

Det var først i år at jeg igjen turte å ta del i samfunnsdebatten.

Vi er kommet til et punkt hvor netthets har gått over fra å være ubehagelig til å bli et reelt demokratisk problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forleden møtte jeg politiet, sammen med andre medlemmer av mitt lokallag i Miljøpartiet De Grønne. Bakgrunnen var at vi gjentatte ganger har opplevd å bli hengt ut, hetset og drapstruet i «Ja til bilen i Oslo», en Facebookgruppe styrt av Jarle Aabø. Kort fortalt benytter Aabø gruppen til å piske opp stemningen og bygge opp ett debattmiljø preget av hets og trusler primært rettet mot enkeltpersoner i MDG.

Miriam Einangshaug.
Miriam Einangshaug. Vis mer

Aabø har feilaktig beskyldt meg for løgn. I tillegg har han delt bilder av meg og andre, ofte med følgetekster som enten er tatt helt ut av kontekst eller er ren løgn, noe som hisser opp kommentarfeltet og leder til grove trusler, hets og feilaktige beskyldninger.

Kostnaden for å delta i samfunnsdebatten er for høy når 2 av 3 kvinnelige politikere opplever netthets. Kvinner er i tillegg generelt mer utsatt for hatefulle uttalelser på nett enn hva menn er. Det er en alvorlig trussel mot ytringsfriheten og demokratiet når kvinner og menn, både politikere og vi som gjør dette på frivillig basis, hetses bort fra samfunnsdebatten.

Min stemme er forsøkt tiet før, den gang med kuler på Utøya. Det gjorde meg sikrere enn noen gang på at jeg aldri skulle slutte å kjempe for det jeg trodde på. Men det gjorde meg også redd, og i takt med at debattmiljøet ble kvassere valgte jeg bevisst å trekke meg tilbake. Det var først i år at jeg igjen turte å ta del i samfunnsdebatten.

Ord er mindre skremmende enn en Glock, men like fullt kan de kjennes som kuler når de treffer. Akkurat nå mobiliserer store og små partier for å få folk til å stå på lister rundt om i landet, men jeg frykter at den uthengingskulturen som Aabø, «Ja til bilen» og liknende fora representerer, vil skremme folk fra å stille til valg og å ytre seg.

Vi er kommet til et punkt hvor netthets har gått over fra å være ubehagelig til å bli et reelt demokratisk problem.

Arenaene for ekstremisme har flyttet seg. Det har gjort de ekstreme stemmene synligere enn noen gang før. Sosiale medier har gjort det enklere for de ekstreme stemmene å finne meningsfeller. En holdningsendring må til. Straffeloven gjelder også på internett. I tillegg er det viktig at politiet får på plass nødvendige ressurser for å bekjempe hatprat på nett.

Det blir for naivt å tro at det hatet Aabø og meningsfellene hans fyrer opp under ikke er farlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer