«The Princess and The Shaman»:

- Det var ikke noe spektakulært

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere filleristet «sjaman»-foredraget. Dette sa han etter å ha sett det med egne øyne.

SJAMAN-SHOW: Märtha Louise og «sjamanen» Durek Verrett holdt mandag foredrag i Stavanger. Der brukte hun deler av innledningen sin til å snakke direkte til pressen. Vis mer

STAVANGER / OSLO (Dagbladet): Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere kritisert Märtha Louises bruk av prinsessetittelen sin i showet «The Princess and The Shaman».

Mandag kveld var han til stede under foredraget i Stavanger for å se det med egne øyne.

- Ingenting i en kirke å gjøre

- Med tanke på de seansene som «sjaman» Durek hadde så synes jeg det var veldig bra at det ikke var i en kirke, sier han til Dagbladet etter foredraget var ferdig.

Selbekk begrunner det med at foredraget til Märtha Louise og Durek besto av sjamanistiske teknikker, pusteøvelser og påkallingen av forfedrene.

- Det har ingenting i en kirke å gjøre, men i en slik setting må man få lov til å holde på med det selvfølgelig, fortsetter han.

- Kan de ikke leve i harmoni?

- Jeg tror ikke religionene blir noe bedre av at man blander dem. Det tror jeg er en misforståelse. Den kristne kirke tror ikke på at forfedrene skal komme å hjelpe oss. Det ser kirken på som en overtro, og som noe som ikke har plass i den religionsutøvelsen som Den norske kirke står for.

- Ikke noe spektakulært

Videre lot redaktøren seg også bemerke av andre ting i foredraget.

- Det var mye som jeg vil kalle for ufarlig selvrealisering. Durek og Märtha Louise holdt taler om hvordan vi kan bli bedre mennesker, bedre ledere og erkjenne oss selv. Det tror jeg allerede mange har hørt på ulike selvutviklingskurs opp igjennom tida.

Selbekk mener foredraget «ikke var noe spektakulært», og poengterer at det var «sjamanens» teknikker som ikke hadde hørt hjemme i kirken.

- Potensielt skadelig

- Hvordan var det for deg som kristen å være vitne til det?

- Jeg har vært med på mye, men det var veldig interessant å få dypere kjennskap til hva de står for og hva de bringer ut i kurset. Det synes jeg var verdifullt.

Han mener derimot at tankene til Durek er gamle, og at noe av det prinsessens nye kjæreste sier kan være skadelig.

- Spesielt det han sier om sykdom og kreft. At sykdommene kan ha et annet opphav enn det som er den reelle diagnosen. Det tror jeg kan være potensielt skadelig, sier Selbekk.

Kritisert

Det var torsdag i forrige uke at Dagen-redaktøren gikk hardt ut mot Märtha Louise og Verrett i kommentaren «Sjamanen og sjarlatanen».

- Vi har jo vært vant til å ha en prinsesse som snakker med både hester, ånder og av og til de døde, og dette er en ytterligere omdreining på den skruen, sa han den gang.

Redaktøren reagerte også på det han kalte en «kommersiell bruk av prinsessetittelen».

- Det er det som gjør at hun tjener så gode penger på dette. Fordi hun er den eneste prinsessen i verden som driver med kommersiell nyåndelighet og okkultisme.

- De forstår ikke min verden!

Selbekk er imidlertid ikke den første som har gitt prinsessen og Verrett kritikk.

Verrett har også tidligere snakket ut om sitt anstrengte forhold til pressen.

- Hver gang pressen får en lege til å kommentere det jeg driver med, ler jeg. De forstår ikke min verden! De har aldri satt seg ned med meg og spurt meg om sjamanisme, har han sagt.

UT MOT PRESSEN: Prinsesse Märtha Louise kom med en tydelig beskjed til pressen da hun startet sjaman-foredraget i Stavanger mandag kveld. Vis mer

- Hun dundret ut mot pressen

Under mandags foredrag kom prinsessen også med en tydelig beskjed til pressen.

Hun sa at pressen også kan velge å ha «empati og medfølelse» når de gjør jobben sin.

Det bemerket også Selbekk seg.

- Hun dundret ut mot pressen. Mer direkte enn jeg har hørt noen gang før. Vi fikk passet påskrevet, og fikk velge om vi var gode eller dårlige mennesker. Det var nok nesten aggresjon mot pressen som kom til uttrykt fra prinsessen.

Selbekk mener samtidig at pressen skal ta til seg det Märtha Louise sa.

I tillegg peker han på at foredraget viste det han kaller en «personlig prinsesse».

- Hun både snakket om hvordan det var å vokse opp og føle seg annerledes. Hun var veldig personlig og har sikkert hatt en tøff oppvekst, i hvert fall slik hun selv beskrev det, avslutter han.

Prinsessen og Verrett snakket også ut om hans påståtte evner overfor Dagbladet i forrige uke. Les mer om det her: