Det var ikke sånn her det skulle gå

Det har skjedd noe alvorlig, alvorlig galt med den offentlige samtalen og vi må fikse det.

RAMMET: En 21 år gammel mann tok seg inn i denne moskeen i Bærum søndag og løsnet skudd. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
RAMMET: En 21 år gammel mann tok seg inn i denne moskeen i Bærum søndag og løsnet skudd. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg var tenåring på nittitallet, forrige gang vi hadde nynazister som gjorde gatene utrivelige i Oslo.

De skjøt med skarpt mot folkemengder og kastet brannbomber på Blitz og banket opp innvandrere og homser og venstreorienterte og andre som ikke passet inn i deres verdenssyn.

Da som nå var det mange som mente at antifascister – eller «blitzere» som gjerne ble brukt som demonym for alle antirasister da på samme måte som «antifa» blir brukt i dag – var like ille som nynazistene. Det var selvfølgelig ikke sant da heller, men jeg kan til en viss grad forstå at utenfra, så virket kanskje ikke pønkere og Sharpskins noe særlig mer omgjengelige enn Boot Boys for utenforstående, selv om det bare var sistnevnte som myrdet og bombet og stiftet brann.

På min aller første politiske sommerleir i 1994 så var vi på et hemmelig sted, og vi satt vakt om natta i tilfelle det skulle komme et angrep fra nazister. Den praksisen tok slutt året etter, da det egentlig virket litt lite trolig at høyreekstremister – farlige som de enn var – skulle angripe en sommerleir for et ungdomsparti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.