Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det var psykologisk og fysisk fornedrende og ydmykende - på alle måter

Scenen hvor han blir avvist med rumpa bar av blogger Camilla Phil, er noe av det kleineste Thomas Giertsen har gjort på skjermen. 

BEKYMRER SEG TIL SUKSESS: Komiker Thomas Giertsen (45)  jager vonde opplevelser for å få materiale til nye vitser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BEKYMRER SEG TIL SUKSESS: Komiker Thomas Giertsen (45)  jager vonde opplevelser for å få materiale til nye vitser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg bekymrer meg en god del, og det er bra tilfang for oss bekymrede om dagen. Hva skjer med USA? Forholdet til Europa? Vi har nok å henge oss opp i. Men bekymringene pleier ofte å resultere i noe kreativt da, sier Thomas Giertsen og lar et grøss riste over skuldra.

45-åringen har siden han entret tv-skjermen i «Mandagklubben» på TVNorge i 1996, blitt en av Norges mest profilerte komikere. I 2003 startet han produksjonsselskapet Feelgood Scene Film & TV som gir plass til en rekke andre komikere, og har i tillegg fortsatt som komiker både på scenen og skjermen.

Ny sesong «Helt perfekt»

I helgen er Giertsen tilbake med sjuende sesong av situasjonskomedien «Helt Perfekt». Der han spiller en vestkantfyr full av nevroser - som bærer Giertsens eget navn og mange av hans egne bekymringer.

- Det er basert på en del virkelige hendelser, egne erfaringer og egenskaper. Det flaue ved å være naken, har jeg blitt litt immun mot, det er ikke så farlig synes jeg. Det er verre når jeg er genuint teit, og jeg etterpå føler at ja, akkurat sånn er jeg jo, røper han.

Giertsen har flere ganger fortalt at han blir sett som en kontrollfrik og samtidig er i overkant bekymret. Han er imidlertid en kontrollfrik som lever av å være utenfor komfortsonen. Han jager de opplevelsene i dette ukonfortable spennet.

- Jeg bruker vondt i magen som styrestang. Er det smertelig å utføre, er man ofte inne på noe som blir kvalitet i serien, sier han.

- Serien handler mye om streben etter å være litt bedre enn man er. Jeg har selv lyst til å bli likt, anerkjent og sett på som et bra menneske. Men vet jo at det er en mismatch der, og det er vanskelig, sier han tankefullt.

- Men føler du deg ikke anerkjent?

- Joda, men det dukker alltid opp situasjoner, tilsyneslatende trivielle, der man plutselig ikke føler det. Plutselig blir en bagatell blåst opp og markør for noe stort og viktig. Mange av de små hverdagskonfliktene handler om trivialiteter, men så berører de noe grunnleggende i oss likevel.

I REDAKSJONEN: Komiker, Thomas Giertsen, fotografert for TV-bilaget. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
I REDAKSJONEN: Komiker, Thomas Giertsen, fotografert for TV-bilaget. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Kjendistung serie

I løpet av våren skal «Helt perfekt» igjen dyrke kleine situasjoner. Serien skal ifølge TVNorge bli enda mer kjendistung en tidligere. Tommy Steine, Herborg Kråkevik, Jon Eikemo, Kaia Huuse, Henrik Mestad, Anne Lindmo, Marte Stokstad, Chirag og Magdi fra Karpe Diem og Jonas Gahr Støre vil alle bidra som seg selv.

- Kjente folk tilfører serien noe ekstra, men vi er opptatt av at problemene i serien ikke utelukkende knytter seg til en kjendistilværelse, men er noe alle kan kjenne seg igjen i, sier Giertsen, og legger til:

- Det handler om småligheten og forfengeligheten, en kikk inn på noe man ellers ikke får se. Men kjendisene spiller karikerte eller forvrengte versjoner av seg selv, en oppfatning av hvordan de er, eller kunne vært, sier han.

Noe av det han selv husker som en av de vanskeligste scenene å lage, er første episode av forrige sesong. Thomas Giertsen og Ine Jansen som spiller kona hans, blir invitert med på hyttetur og partnerbytte med kjendisparet Camilla Phil og Peter Peters. Rett før Giertsen på skjermen skal svinge seg i køya med bloggeren Camilla Phil, må han frem med et kondom og setter rumpa si i fleisen hennes, så hun mister lysten.

- Det var ikke det letteste jeg har gjort. Det var psykologisk og fysisk fornedrende og ydmykende - på alle måter. Jeg måtte gå noen runder rundt huset før vi gjorde det. Men jobben min er ikke kjedelig da, legger han til.

Småbarnsfar

I neste sesong er tv-paret småbarnsforeldre. Giertsen som selv har barna Felix (8) og Ida (4) sammen med fotograf Erle Kyllingmark, har hentet ny inspirasjon hjemmefra.

- Det endrer ikke seriens karakter, det skal ikke bli en serie om livet med småbarn, men vi valgte å ta inn graviditet og barn fordi det er mye følelser og problemer knyttet til det og det ga en del nytt materiale, sier han.

På hjemmebane har komikeren imidlertid fått en ny bekymring, hvordan vil barna ta det når de en dag oppdager serien.

- Jeg må forklare dem litt hva som er virkelighet og hva som er fiksjon. Jeg må nok få fram at pappa er litt mer enn bare det som ligger på youtube. Men det er et langt og møysommelig arbeid, som så vidt har startet, sier han og grøsser over skuldrene igjen.

For bekymringene er aldri langt unna, heller ikke vitsene. Han har imidlertid tidligere hatt sterke bekymringer for å gå tom for ideer.

- Da vi lagde skolerevy på gymnaset tenkte jeg, «nå har vi brukt opp alt, nå er det ikke noe mer morsomt». I mange år etterpå tenkte jeg at hver morsomme idé jeg hadde, var den siste.

Redselen for kreativitetsdød er dalende, men han er fortsatt redd for virkelig død.

- Jeg bekymrer meg en god del for alt mulig, og i ytterste konsekvens døden. Jeg er redd for å dø, men håper jeg skal bli gammel. Så nå som jeg er 45 år, tenker jeg at jeg forhåpentligvis er i midten av livet.

SAMBOERE: Thomas Giertsen er samboer med fotograf Erle Kyllingmark. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SAMBOERE: Thomas Giertsen er samboer med fotograf Erle Kyllingmark. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Redd for penger

Giertsen er blant komikerne i Norge som tjener aller mest. Men også penger - eller mangel på penger - har vært noe han har fryktet.

- Jeg har vært redd for å ikke ha nok penger, og ikke kunne forsørge meg selv eller barn og familie.

- Da jeg startet som komiker tenkte jeg at jeg ikke kunne leve av dette. Men jeg hadde en naiv plan om at jeg kunne gå med to eller tre morgenruter med Aftenposten og tjene det jeg måtte for å leve, og så kunne bruke resten av dagen til det jeg brant for. Men jeg har ikke trengt det, sier mannen lurt.

I 2010 solgte han deler av Feelgood og de senere årene har han jobbet mest med det kreative. «Mandagsklubben» som han en gang i tiden var med å starte, er tilbake på skjermen denne våren. Han selv er blitt en nestor, og er klar for å gi plass til nye talenter.

- Noen former for humor bør gjøres av yngre folk. Det er også en del jeg har gjort tidligere som jeg ikke lenger ville gjort. Å være fast paneldeltager i «Mandagsklubben» er ikke noe jeg ville drevet med nå. Jeg tenker de har fått et godt panel. Og nå har jeg andre prosjekter.

- Jeg er blitt 45 år, og det kommer fortsatt ideer. Jeg har sett at livet er en slags jevn strøm av bidrag, det handler bare om å få øye på dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media