TRE ÅR I SJEFSSTOLEN: Vivi Stenberg erstatta Per Sundnes i jobben som musikkansvarlig i Melodi Grand Prix i 2012. I mars ble det kjent at hun nå gir seg i MGP-jobben. Framover skal hun jobbe med et prosjekt i forbindelse med kommunevalget i september. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRE ÅR I SJEFSSTOLEN: Vivi Stenberg erstatta Per Sundnes i jobben som musikkansvarlig i Melodi Grand Prix i 2012. I mars ble det kjent at hun nå gir seg i MGP-jobben. Framover skal hun jobbe med et prosjekt i forbindelse med kommunevalget i september. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Det var sjokkarta

MGP-general Vivi Stenberg (41) om MGP-kritikken.

(Dagbladet): Tooji havnet på sisteplass i finalen i Eurovision i Baku, og fadesen var et faktum.

Like etter ble det kjent at MGP-general Per Sundnes, som siden 2007 hadde hatt en svært framtredende MGP-rolle, hadde sagt opp jobben i NRK til fordel for «Homsepatruljen» og TV3. 

Den fargerikt kledde, og godt kjente MGP-generalen ble erstattet av stort sett hvit og svart-kledde, og ikke så kjente, Vivi Stenberg (41).

Hun kom fra jobben som vaktsjef i kulturprogrammet «Nasjonalgalleriet», og hadde også jobbet i musikkprogrammet «Lydverket», og hatt en promojobb i Sony Music.

- Det første jeg sa da jeg ble tilbudt jobben var: «Jeg er ingen Per Sundnes. Jeg må gjøre ting på min måte, jeg kan aldri kopiere ham», sier hun når Dagbladet møter henne like før hun drar til Wien for å heie fram Norges bidrag i årets finale, Mørland & Debrah Scarlett med låta «A Monster Like Me».

Siste MGP - Har det vært vanskelig å ta over jobben etter ham?

- UVANT: Stenberg innrømmer at de tre årene som MGP-general har vært tøffe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- UVANT: Stenberg innrømmer at de tre årene som MGP-general har vært tøffe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Både ja og nei. Jeg måtte gjøre ting på min måte. Det er nok noen som har savnet en mer tydelig MGP-general, men jeg håper folk ser at jeg har levert gode resultat, sier hun.

Samme dag som den norske MGP-finalen i mars ble det kjent at Stenberg nå gir seg som MGP-general. Det gjør også Stian Malme, som har vært prosjektleder siden 2004.

Stenberg har fast jobb i NRK, og har allerede såvidt starta med et nytt prosjekt opp i mot NRKs valgdekning av kommune-og fylkestingsvalget i september. Akkurat hva prosjektet går ut på, kan hun ikke si noe om.

Noe av grunnen til at hun valgte å gi seg i MGP-jobben var at hun ikke ville være «MGP-Vivi» for alltid.

- Jeg er utdanna journalist, og om man blir «MGP-Vivi» så tror jeg andre instanser ser mindre og mindre på deg som journalist, og mer som en underholdningsperson. Så for min egen karrieres skyld ville jeg gjøre noe annet, sier hun.

Lave seertall Hun avviser at avgangen har noe med å gjøre programkonseptets vekslende seertall å gjøre. Fjorårets utgave hadde rekordlave seertall. Formen på den norske konkurransen ble endret fra tidligere, med å ha tre delfinaler i Oslo i stedet for flere delfinaler i Distrikts-Norge.

TIL WIEN: Dagbladet møtte Stenberg fredag, like før hun dro til Wien for å overvære sin siste Eurovision-finale som norsk MGP-general. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL WIEN: Dagbladet møtte Stenberg fredag, like før hun dro til Wien for å overvære sin siste Eurovision-finale som norsk MGP-general. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den norske finalen, som Carl Espen Thorbjørnsen vant, hadde det svakeste MGP-seertallet på 14 år. 

Stenberg innrømmer at det har vært tre morsomme og intense år, som også har vært tøffe.

- Siden jeg tidligere hadde jobba med nisjeprogrammer med et begrensa antall seere, var det veldig uvant. Plutselig sto jeg i noe hele landet hadde en mening om. Jeg visste hva som kom, men det var sjokkarta likevel, sier hun.

Hun sammenligner det med å delta i «Idol».

- Det er ikke den samme jobben i det hele tatt, men det er litt det samme prinsippet. Det er lett å si at man vet jo hva man går til, men man kan likevel ikke forberede seg på det. Man kan nok ikke vite hvordan det er før man plutselig står midt i det, og får dobbelsideoppslag med at man har ødelagt MGP, sier hun og ler.

- Heldigvis er jeg en voksen dame som har hatt ganske tøffe slag i livet ellers, så jeg er hardhuda, fortsetter hun.

Stenberg mista moren og søsteren til kreft for flere år siden. Hun innrømmer at faren hennes nå syns det er bra at hun skal gjøre andre ting.

- Jeg tror mine nærmeste vet at jeg har høye ambisjoner, og at de syns det er gøy at jeg skal jobbe med politisk journalistikk og gjøre litt andre ting, sier hun.

- Vemodig I år valgte MGP-teamet å gå en annen vei. Delfinalene ble kutta, og NRK valgte å satse alt på en stor finale i Oslo spektrum. Det fungerte seertallsmessig. Finalen ble sett av 1 250 000 seere.

- I år gikk vi for et veldig tydelig konsept, der vi gikk for en stor festkveld. At det fungerte er veldig gøy, sier hun.

- Er det du som har stått bak forandringene i MGP de siste årene?

- Nei, det er det ikke. Det blir ofte slik at jeg fronter det, men avgjørelsene er tatt både av ledelsen i NRK og redaksjonen. Jeg har vært involvert, men jeg har ikke bestemt dem, sier hun.

- Hva syns du om forandringene?

- Jeg er helt enig i at et 60 år gammelt tv-konsept må endre seg med jevne mellomrom. Men det har kanskje gått litt for fort, slik at konseptene ikke har fått satt seg, sier hun.

Det er både med glede og vemod at MGP-generalen nå deltar på sin siste Eurovision-finale.

- Det er litt vemodig. Men jeg har valgt det selv, sier hun, og legger til:

- Det er litt vondt at jeg ikke skal være med på flere Eurovision-finaler. Det er så gøy. Og veldig spesielt.