- Det var sjokkerende

Ifølge aktører i norsk platebransje, har VG truet dem med sanksjoner om ikke avisa får førsteretten på anmeldelser og intervjuer.

(Dagbladet): Musikknettstedet Ballade.no skrev i går at VGs journalist og anmelder Thomas Talseth tidligere denne uken innkalte mange av landets største plateselskaper og managementbyråer til et møte:

«I kjølvannet av VGs nye musikkekstra på fredager må vi informere om noen vesentlige punkter ift. vår musikkdekning fremover. Beklager kort varsel, men dette haster - og det er svært viktig», het det i e-posten.

Denne møteinnkallelsen skal ha kommet som en følge av at Dagbladet på tirsdag trykket en anmeldelse av Bigbangs siste album - som første medie i Norge.

- VG-sanksjoner Bransjefolkene som deltok på møtet forteller til Ballade at de oppfattet det slik at VG truet med å sanksjonere utgivelser i framtiden om de ikke får omtale dem før andre medier, og at lignende episoder kunne føre til at framtidige utgivelser fra samme plateselskap ikke kom til å bli gitt særlig oppmerksomhet i avisa.

- Det var sjokkerende. Møtet var ikke noe sted for dialog, vi ble kalt inn for å bli tilsnakket. Det var først etter at møtet var ferdig at vi fikk snakket sammen litt oss i mellom, sier en av møtedeltakerne til Ballade.

Ifølge møtedeltakere Dagbladet har vært i kontakt med, var det i overkant av 10 personer innkalt til møtet. Flere av disse bekrefter Ballades opplysninger.

- Det var ingen som skjønte hvorfor representanter for store deler av norsk platebransje var innkalt til dette møtet for å få kjeft av Thomas Talseth.

- Regelrett løgn Møtedeltakerne var av den oppfattelsen av at VG ønsket Bigbang-anmeldelsen eksklusivt til sin musikkdag, som tidlig i februar ble flyttet fra tirsdag til fredag. Dette avviser Nina Lauritzen i Bigbangs promoselskap Head Of Promotion.

Thomas Talseth avviser at han har truet noen med sanksjoner om VG ikke får førsterett på anmeldelser og intervjuer.

- Vi reagerer derimot på Ballades totale mangel på åpne kilder i denne saken, som basert på anonyme uttalelser går langt i å konstatere noe som er regelrett løgn. Det eneste vi har gitt bransjen beskjed om, er at vi ikke setter pris på at noen blir forfordelt, sier Thomas Talseth til Aftenposten.

KALTE PLATEBRANSJEN INN PÅ TEPPET: Thomas Talseth i VG.  Foto: VG
KALTE PLATEBRANSJEN INN PÅ TEPPET: Thomas Talseth i VG. Foto: VG Vis mer