TAPTE: Roy Moore tapte, nærmest sensasjonelt, i Alabama. Men den store taperen er Donald Trump. Foto: AFP / NTB Scanpix
TAPTE: Roy Moore tapte, nærmest sensasjonelt, i Alabama. Men den store taperen er Donald Trump. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Alabama

Det var Trump som gikk på snørra i Alabama

Hovmod sto for fall da Roy Moore tapte senatorvalget i Alabama.

Kommentar

Alabama var staten det skulle være umulig for republikanerne å tape. Senatoren som skulle erstattes i tirsdagens valg, justisminister Jeff Sessions, vant forrige valg med en oppslutning på 97 prosent. Og selv om man kan si mye rart om Sessions, så er han ingen Kim Jong-un eller Saddam Hussein, som er de som normalt har fått en slik oppslutning i valg. Ved presidentvalget i fjor fikk republikanerne og Trump 63 prosent av stemmene. Alabama er staten der den reaksjonære sørstatsdemokraten, guvernør George Wallace, drev effektiv politisk geriljakrig mot den progressive borgerrettspolitikken til de demokratiske partikollegene og presidentene John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson for 50 år siden.

Alabama var derfor den reaksjonære, provinsielle staten i sør som republikanerne ikke kunne tape. Hvis det ikke hadde vært for at deres kandidat til slutt ble den åpenbare rasisten Roy Moore, som var beskyldt for å være et seksuelt rovdyr, som forsynte seg med tenåringsjenter, og var blitt nektet adgang til et shoppingsenter på grunn av nettopp dette. Og kanskje fordi president Donald Trump valgte å kaste all sin tyngde bak Moore.

For det store spørsmålet etter at republikanerne natt til onsdag tapte staten de ikke kunne tape, er hvor stor del av ansvar for tapet president Trump bærer? En ting er at republikanerne stilte med en normalt sett uegnet kandidat, som heller ikke republikanerne i senatet ville ha som kollega. Til tross for dette kom Trump-bevegelsens viktigste motivator Steve Bannon for å drive valgkamp for Moore. Og til tross for dette ga Trump velgerne i Alabama sitt ord på at beskyldningene om at Moore var et seksuelt rovdyr var falske. Han tapte. Nominelt sett knepent. Men i Alabama tapte han så det sang.

Så, hva er Trumps ord verdt? I Alabama? Og i USA for øvrig? Tapet i Alabama kan gi starten til en sjelegransking i Det republikanske partiet. Er Steve Bannons rolle som forbilde i partiet over, etter at han tok strategiske feil med å satse på den ytterliggående Moore? Vil tapet utløse den borgerkrigen i det republikanske partiet som hele tida etter at Trump ble valgt har ulmet, men som så langt stort sett har vært feid under teppet?

Og demokratene, hva med dem? Seieren i Alabama er den største de har innkassert etter valget av Trump i november i fjor. I Alabama ser det ut til at kvinner, minoriteter, og særlig svarte, har mobilisert mot Moore. Men hvor mye rammer det Trump? Det kan til og med virke komisk, denne forbindelsen mellom Moore og Trump, for Moore er noe så spesielt en ytterliggående utgave av Donald Trump selv. Der Trump er en gris i sin omgang med kvinner, er Moore en gris også med tenåringsjenter. Og der Trump er en rasist som ikke klarer å holde seg, er Moores rasisme mer manifest.

På den annen side viste Trump i presidentvalget i fjor at mye av både griseriet og rasismen prellet av i møte med velgerne. Gjelder også etter Alabama? Og etter Trumps vel dokumenterte rasisme etter opptøyene i Charlottesville i sommer? Og etter #metoo kampanjen mot seksuell trakassering i høst, der man skulle tro at Trump er ekstra sårbar?

Den neste store i USA vil være kongressvalget neste høst, der hver 3. representant er på valg. Vil de republikanske kandidatene være best tjent med å være på parti med Trump? Eller vil de være best tjent med å distansere seg fra presidenten, og si nei takk til at han engasjerer seg i valgkampen deres? Valget i Alabama ga ikke noe klart svar på dette. Men det ga et svar som kan vise seg å bli veldig ubehagelig for Trump om mindre enn et år fra nå.