- Det var tungt å se dette om igjen og bli minnet på det

Men politimennene som opplevde ranet i virkeligheten omtaler Nokas-filmen som verdig og autentisk.

REALISTISK: Mange kritikere har vært skeptiske til en filmatisering av «Nokas», men politifolkene som opplevde ranet i virkeligheten roser nå filmskaperne for ikke å ha glorifisert det som skjedde. Foto: Alligator/Sandrew Metronome
REALISTISK: Mange kritikere har vært skeptiske til en filmatisering av «Nokas», men politifolkene som opplevde ranet i virkeligheten roser nå filmskaperne for ikke å ha glorifisert det som skjedde. Foto: Alligator/Sandrew MetronomeVis mer

|||Den omstridte Nokas-filmen får kinopremiere fredag.

Men allerede mandag ettermiddag holdt produsentene en privat visning av filmen.

Til stede var pårørende etter politimannen Arne Sigve Klungland, som ble skutt og drept under ranet. Også involverte politifolk og Nokas-ansatte så filmen.

Én av dem som så den var politibetjent Yngve Solheim. Under Nokas-ranet hadde han posisjon bare 10 meter foran Klungland ved Domkirkeplassen i Stavanger.

- Filmen behandler det som skjedde med verdighet. Den beskriver godt hvordan de involverte aktørene ble berørt, hva de gjorde og hva de ble utsatt for, sier han til Dagbladet.

Også Solheims kollega, Trond Jensen, som ankom Bankplassen etter at Klungland var blitt skutt, så filmen. Han beskriver «Nokas» som usminket og realistisk.

- En del politifolk har vært skeptiske til å se den, og mange har vært redde for at den skulle glorifisere ranet, men det gjør den ikke. Jeg er positivt overrasket, sier han.

Følte tomhet etterpå Som politimann opplevde Jensen både scenene der ranerne tar seg inn til de Nokas-ansatte og Klunglands dødsscene som ubehagelige.

- Klungland var hovedveilederen vår da jeg var student. Det var tungt å se dette om igjen og bli minnet på det.

Jensen sier han følte en rar tomhet da filmen var ferdig.

- Jeg og en kollega kjørte hjem sammen, og han følte det samme. Det minnet litt om tomheten vi følte da ransdagen var over, og vi ennå ikke hadde funnet ranerne.

Administrerende direktør Peter Wesenberg i Nokas ønsker å skjerme de av hans ansatte som var på visningen.

- Men jeg har inntrykk av at de opplevde filmen som autentisk. Jeg tror flere av dem hadde gruet seg, fordi de fryktet at den skulle gi et annet inntrykk enn det den gjorde, sier han.

Wesenberg forteller at Nokas har brukt mye tid og ressurser på å bearbeide ranet.

- Dette var på en måte ikke et ran, men et angrep på hele samfunnet. Jeg har stor forståelse for at det lages film av en sak som har så bred interesse, men tror også at mange hos oss er lei av den og nå har et håp om at filmen skal sette en strek over Nokas-saken.

Kuttet ut scener Regissør Erik Skjoldbjærg sier han er trygg på at «Nokas» viser et realistisk bilde av det som skjedde ransdagen.

Under arbeidet med manuset kuttet han ut enkelte scener med Arne Sigve Klungland på bakgrunn av at én av de pårørende prinsipielt ikke ønsket filmen, men Skjoldbjærg sier dette ikke var vesentlige endringer.

- Vi valgte vekk noen scener som ikke var strengt nødvendige. Det som har vært viktig for oss er å vise hva slags arbeidssituasjon han kom oppi i egenskap av sitt embete som politimann, ikke å lage noe portrett av ham.

Produsent Jan Aksel Angeltvedt understreker at ingen har stått på utsida og redigert filmen.

- Hensynet til filmen har vært viktigere enn hensynet til Klungland-familien. Men vi har ønsket å komme så tett som mulig på virkeligheten, og vi har vært veldig lydhøre for faktainnspill, sier han.

Arne Sigve Klunglands sønn, Kjetil Klungland, ønsker ikke å uttale seg om filmen.

FILMSKAPER: Erik Skjoldberg har regissert  «Nokas». Morten Håland spiller tvillingbroren sin, politibetjent Erik Håland. Foto: SCANPIX
FILMSKAPER: Erik Skjoldberg har regissert «Nokas». Morten Håland spiller tvillingbroren sin, politibetjent Erik Håland. Foto: SCANPIX Vis mer