LONDONPREMIERE: Rooney Mara stilte på rød løper i London 12. desember. Skuespilleren, som opprinnelig er fra New York, bodde i over sju måneder i Sverige under innspillingen av Hollywood-versjonen av «Menn som hater kvinner». Onsdag er det norsk premiere. Foto: Stella Pictures
LONDONPREMIERE: Rooney Mara stilte på rød løper i London 12. desember. Skuespilleren, som opprinnelig er fra New York, bodde i over sju måneder i Sverige under innspillingen av Hollywood-versjonen av «Menn som hater kvinner». Onsdag er det norsk premiere. Foto: Stella PicturesVis mer

- Det var veldig krevende både fysisk og psykisk

I utgangspunktet var Rooney Mara skeptisk til å gjøre Hollywood-versjonen av Lisbeth Salander.

LOS ANGELES (Dagbladet): Rooney Mara måtte mase for å få komme på audition, men kapret rollen som Lisbeth Salander. Det har kostet beinhard jobbing.

- Det var noen ting jeg gruet meg skikkelig for, som for eksempel voldtektsscenen. Men jeg var klar for å gjøre det for denne filmen, sier Rooney Mara (26) til Dagbladet.

- Grusom og viktig Hun spiller datahackeren Lisbeth Salander i «The Girl with the Dragon Tattoo», den amerikanske filmversjonen basert på Stieg Larssons «Menn som hater kvinner». Filmen er regissert av Oscar-vinneren David Fincher.

Dagbladet møter Rooney Mara i forbindelse med lanseringen.

- Voldtektsscenen var forferdelig tung. Ikke bare fordi det er en grusom scene, men fordi den er så viktig. Den er avgjørende for filmen, sier hun.

Maste seg til audition Hun kapret prestisjerollen foran en rekke kjente skuespillere som Natalie Portman og Scarlett Johansson.

- Først ville ikke David (Fincher, red. anm.) ha meg på audition. Han syntes jeg var for prektig og spinkel. Men da jeg leste på nett hvilke andre skuespillere som prøvde å få rollen, synes jeg ikke de var mer riktige enn meg, så jeg insisterte, sier Mara om den lange og harde castingprosessen.

For de fleste har svenske Noomi Rapace gjort et uslettelig inntrykk som Lisbeth Salander i de tre svensk/danske filmene basert på Millenniumtrilogien. Den første er vist med stor suksess i USA.

Roser Rapace - Jeg hadde sett filmen lenge før det ble aktuelt med en amerikansk versjon og synes Noomi Rapace gjorde en fantastisk jobb. Så i utgangspunktet var jeg skeptisk både til en ny film og til rollen som Lisbeth, sier Rooney Mara, som også spilte i fjorårets Oscar-nominerte film «Social Network».

Bond-skuespilleren Daniel Craig spiller journalisten Mikael Blomkvist. Han er begeistret for Rooney Maras versjon av Salander.

FRA FILMEN: 

For å bli Lisbeth Salander, byttet Rooney Mara de lange lokkene med pønkesveis og fikk blekede øyenbryn og piercinger. 


Foto: Stella Pictures
FRA FILMEN: For å bli Lisbeth Salander, byttet Rooney Mara de lange lokkene med pønkesveis og fikk blekede øyenbryn og piercinger. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det har vært en glede å spille med henne. Hun er fantastisk, sier Daniel Craig, som ikke hadde møtt Mara tidligere.

- Vi møttes for første gang på screentesten og måtte hoppe til sengs sammen. En sexscene er en skikkelig bra måte å starte på. Å få det unna, spøker Craig.

- Trist dimensjon Rollen krevde at Rooney Mara måtte forandre utseendet kraftig med piercinger, blekede øyenbryn og pønkesveis.

- Hva tenker du om at du kommer til å bli sammenliknet med Noomi Rapace?

- Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det, men jeg skjønner jo at det skjer. Det blir sikkert like tøft at 65 millioner har lest boka og har laget sitt eget bilde av hvordan Lisbeth ser og høres ut, sier Mara.

- Hva skiller din Lisbeth fra Noomi Rapaces versjon?

- Vi har prøvd å gjøre filmen til noe eget, men jeg tenker at det som er hjerteskjærende i vår versjon er at jeg ser ut som et barn. Det gir en annen og ekstra trist dimensjon.

Krevende innspilling Skuespilleren, som opprinnelig er fra New York, bodde i over sju måneder i Sverige under den harde innspillingen av filmen.  

- Vi jobbet 16 timer om dagen seks dager i uka i sju måneder, og det var umulig å legge fra meg rollen mellom opptak. Å spille henne var veldig krevende både fysisk og psykisk.

STJERNESKRYT: Daniel Craig spiller Mikael Blomkvist i den amerikanske versjonen av «Menn som hater kvinner», og roser Rooney Mara. — Det har vært en glede å spille med henne. Hun er fantastisk, sier Bond-skuespilleren. Her er de på London-premieren på filmen 12. desember. 
Foto: AP/Scanpix
STJERNESKRYT: Daniel Craig spiller Mikael Blomkvist i den amerikanske versjonen av «Menn som hater kvinner», og roser Rooney Mara. — Det har vært en glede å spille med henne. Hun er fantastisk, sier Bond-skuespilleren. Her er de på London-premieren på filmen 12. desember. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I tillegg til den fysiske treninga, besøkte hun et senter for voldtektsofre og en skole for ungdommer med asberger og autisme.

- Men for meg var Stieg Larssons bøker nesten viktigst. De beskriver mer i detalj voldtekten og Lisbeths bakhistorie. Uten å lese bøkene kunne jeg ikke ha gjort jobben riktig, sier Mara.