KOMMENTARER

Uigurene i Kina

Det verste fra Mao og Stalin

Når det kinesiske kommunistpartiet skal «veilede» landets muslimer, gjør de det ut fra tanken om at terror skal bygge det rene idealmennesket, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

To avsløringer i løpet av ei uke tegner et enda mer nedslående bilde av Kinas undertrykkelse av den muslimske minoritetsbefolkningen uigurene enn det vi i utgangspunktet hadde. Den ene er et dokument fra søndag med retningslinjer fra det kinesiske kommunistpartiet som gir ordre til det som ikke er noe annet enn et kulturelt folkemord. Det fremste instrumentet for dette kulturelle folkemordet er en rekke konsentrasjonsleirer som en million uigurer og andre muslimske folkegrupper har vært innom i løpet av de to siste åra. Det er hver tiende muslim i den tidligere muslimdominerte Xinjiang-provinsen i Nordvest-Kina. Dokumentet viser for første gang det vi lenge har hatt mistanke om, at hensikten med leirene er systematisk hjernevask. Nå vet vi det med sikkerhet.

Gamle nasjonale, kulturelle og framfor alt religiøse skikker skal vaskes bort fra menneskenes hjerner og sjeler. Og erstattes av kommunistpartiets slagord og kinesisk patriotisme - det vil si den kinesiske majoritetsbefolkningens - han-kinesernes - patriotisme. Det skjer blant annet ved at minnene om uigurenes historie vaskes bort ved at århundregamle gravlunder jevnes med jorda, og at spesielt verdifulle deler av gamlebyen i provinshovedstaden Kashgar raseres. Og det skjer gjennom forsøk på av-læring av religion, tvangslæring av mandarin, og gjennom allsang av patriotiske sanger i konsentrasjonsleirene. Et sentralt element i det kineserne kaller «forbedringsleirene», er at de innsatte skal tilstå sine feil. Fra kommunismens historie er dette kalt «skueprosesser», altså rettsprosesser uten noe egentlig innhold, annet enn den brutale terror. Eller sagt på en annen måte: det er ikke noe mer enn et brutalt politisk teater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer