KOMMENTARER

Uigurene i Kina

Det verste fra Mao og Stalin

Når det kinesiske kommunistpartiet skal «veilede» landets muslimer, gjør de det ut fra tanken om at terror skal bygge det rene idealmennesket, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

To avsløringer i løpet av ei uke tegner et enda mer nedslående bilde av Kinas undertrykkelse av den muslimske minoritetsbefolkningen uigurene enn det vi i utgangspunktet hadde. Den ene er et dokument fra søndag med retningslinjer fra det kinesiske kommunistpartiet som gir ordre til det som ikke er noe annet enn et kulturelt folkemord. Det fremste instrumentet for dette kulturelle folkemordet er en rekke konsentrasjonsleirer som en million uigurer og andre muslimske folkegrupper har vært innom i løpet av de to siste åra. Det er hver tiende muslim i den tidligere muslimdominerte Xinjiang-provinsen i Nordvest-Kina. Dokumentet viser for første gang det vi lenge har hatt mistanke om, at hensikten med leirene er systematisk hjernevask. Nå vet vi det med sikkerhet.

KAOS: Demonstrasjonene fortsatte natt til tirsdag i Hongkong, og politiet har truet med bruk av skarp ammunisjon om nødvendig. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Gamle nasjonale, kulturelle og framfor alt religiøse skikker skal vaskes bort fra menneskenes hjerner og sjeler. Og erstattes av kommunistpartiets slagord og kinesisk patriotisme - det vil si den kinesiske majoritetsbefolkningens - han-kinesernes - patriotisme. Det skjer blant annet ved at minnene om uigurenes historie vaskes bort ved at århundregamle gravlunder jevnes med jorda, og at spesielt verdifulle deler av gamlebyen i provinshovedstaden Kashgar raseres. Og det skjer gjennom forsøk på av-læring av religion, tvangslæring av mandarin, og gjennom allsang av patriotiske sanger i konsentrasjonsleirene. Et sentralt element i det kineserne kaller «forbedringsleirene», er at de innsatte skal tilstå sine feil. Fra kommunismens historie er dette kalt «skueprosesser», altså rettsprosesser uten noe egentlig innhold, annet enn den brutale terror. Eller sagt på en annen måte: det er ikke noe mer enn et brutalt politisk teater.

Dokumentene understreker poenget, og viser at man sitter i leirene til man er moden for å slippe ut. Det vil si til hjernevaskingen er total, eller til så lenge det tar menneskene å tilpasse seg, og ljuge, for å slippe ut av dette helvetet av et teater. Det er i utgangspunktet ingen tidsbegrensning på oppholdet i konsentrasjonsleierene. Og, som en pikant topp på ondskapen: også det å få gå på do er strengt regulert.

Det hele ligger i utgangspunktet i den kommunistiske barnelærdommen. Tanken om at mennesket selv skal kunne forbedres gjennom menneskelig ingeniørkunst. Idealet var å skape den rene, uegennyttige kommunist, det rene mennesket som ikke var besudlet av religion, utbytting og kapitalisme. Men ganske snart så skulle den menneskelige ingeniørkunsten handle om ensretting og tvang. Og så om storstilt terror og konsentrasjonsleirer. De fremste eksponentene for denne totalitære tenking og praksis i den «sosialistiske» tradisjonen var Mao Zedong og Josef Stalin, som i forrige århundres blodige historie bare kan sammenliknes med Adolf Hitler når det gjelder den politiske øvelsen Den overlagte ondskap.

Det mest skremmende - bortsett fra selvsagt konsentrasjonsleirenes faktiske eksistens - er at det moderne Kinas stadig sterkere leder Xi Jinping åpent bekjenner seg til en slik lære. Som om ikke historien til fulle har vist at slike tanker hører til på historiens søppelhaug. Xi, som i stadig sterkere grad har bygget seg opp som Kinas diktator, tenker som en diktator, til tross for at han også selger seg som den internasjonale frihandelens frelser, og som en moderne leder med en pragmatisk utenrikspolitikk.

Den andre avsløringen i løpet av uka understreker ingeniørelementet ved behandlingen i konsentrasjonsleirene. Det er snakk om hemmelige taler som Xi Jinping har holdt, slik det ble framstilt i The New York Times. Der snakker den ellers normalt avslepne Xi blant annet om ekstrem islamisme som et «virus» som må gjennom «en periode med smertefull, inngripende behandling». «Smertefull, inngripende behandling» er i avkodet kommunistisk retorikk det den første avsløringen handler om. Ensretting, tvang og terror i et forsøk på å drive menneskelig ingeniørkunst.

Utgangspunktet for det kulturelle folkemordet som foregår i Kina, er et forsøk på å bekjempe islamistisk terror. Men den brutale politikken i Xinijang har også en annen forklaring, nemlig den stadig mer påtrengende kinesiske nasjonalismen, som er majoritetsbefolkningens - han-kinesernes - nasjonalisme. Xi har brukt den økende nasjonalismen, som henger nært sammen med det kinesiske økonomiske mirakelet, for alt hva den er verdt for å erobre sin posisjon som i realiteten diktator. Kinesisk nasjonalisme er i virkeligheten han-sjåvinisme. Derfor er det ingen grunn til å vente noen nåde for uigurene med det aller første.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer