LEDER

Ny meningsmåling:

Det verste fra to verdener

Nordmenn frykter presidentene Vladimir Putin og Donald Trump.

FORTROLIGE: Men uten tillit blant nordmenn. Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
FORTROLIGE: Men uten tillit blant nordmenn. Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det faktum at vi lever i en mindre sikker og forutsigbar verden enn for bare noen år siden, gjenspeiles i meningsmålinger Ipsos har gjort for Dagbladet i sommer. I dagens avis går det fram at 67 prosent av nordmenn mener at den russiske presidenten Vladimir Putin er en reell trussel mot verdensfreden, en økning på ti prosent fra et halvt år tilbake. Når det gjelder den amerikanske presidenten, Donald Trump, mener 69 prosent av nordmenn at han er en fare for freden, en liten økning fra forrige måling, slik Dagbladet skrev tidligere i sommer.

Tallene er skyhøye, siden det dreier seg om presidentene for et naboland og vår tradisjonelt nærmeste allierte. De høye tallene er uttrykk for en berettiget uro som handler om Trumps og Putins personligheter og vurderingsevner. Men uroen dreier seg også om en verden i strukturell endring der allianser og maktforhold er i bevegelse, og ikke lengre hogd i stein.

Når det gjelder Donald Trump så scorer han usedvanlig høyt både når det gjelder begrunnet tvil om personlig skikkethet og vurderingsevne på den ene siden, og som en aktivist for å endre strukturene og avtaleverkene i internasjonal politikk, på den andre siden. Hans løgner er veldokumenterte, og hans impulskontroll virker å være nærmest fraværende. For å ta det politikkområdet som i størst grad dreier seg om verdens sikkerhet, så spiller han et stort sjansespill overfor Nord-Korea, og et stikk motsatt, og enda større sjansespill, overfor Iran. Og når det gjelder atomnedrustning så ser det ut til at han vil skrote både INF-avtalen og START-avtalen, de to viktige rustningsbegrensningsavtalene mellom USA og Russland i forbindelse med Den kalde krigens avvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer