Det verste

Det er svært sjelden at drapssaker utløser ekstrasendinger på norsk tv. I går var det ingen tvil om at det var riktig og påkrevd. Det har skjedd som alle foreldre frykter mest av alt i verden: At noen skal skade barnet ditt. At barnet ditt skal bli borte.

Åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen forsvant på en badetur fredag kveld. Uten å etterlate seg noen spor. Jentene er drept. De ble funnet ved vannet 2. Stampe i Baneheia-området i Kristiansand i 20.30-tida i går kveld.

Den vonde nyheten preget kvelden for alle som slo på fjernsynet seint i går. NRK var først ute med ekstrasending klokka 21.40. TV 2 varslet om sin sending under fotballkampen Vålerenga- Viking.

Astrid Versto informerte kortfattet før hun satte over til Knut Knudsen Eigeland, på direkten fra Kristiansand sentrum. Han opplyste at politiet kunne slå fast at jentene ikke har lidd en naturlig død. Det var funnet av jentenes badepose som førte til at de ble funnet.

Respekt

Dagsrevyens ekstrasending var kortfattet og nøktern. Opplysningene fra politiet var naturlig nok sparsomme så tidlig. Den tragiske nyhetene ble behandlet med pietet og forsiktighet.

TV2s sending med Morten Sandøy i studio, kom rett over klokka 22.00. Reporter Per Asle Rustad var på plass på åstedet. Sandøy stilte spørsmål fra studio. TV2 var grundigere og langt mer pågående enn Dagsrevyen. Sandøy stilte også det vonde, meget pågående spørsmålet:«Har jentene vært utsatt for noe seksuelt?», fra studio.

Men også TV2 holdt seg godt innenfor grensene. Intervjuet med en tydelig merket kriminalsjef, Arne Pedersen, var bra. Han ble også intervjuet av NRK i Kveldsnytt.

Kveldsnytt hadde få nye opplysninger om drapet, men sendigen var preget av nærhet og sterke følelser. NRK opplyste at tipsene strømmet inn. Intervjuet med Kristiansands ordfører og rektoren ved skolen der en av jentene gikk, fortalte mye. Også biskop Olav Skjevesland ble intervjuet.

Nyhetsjag

I går var nyhetssendingene preget av sjokket. Sendingene var preget av at den vonde nyheten var helt ny. I dagene og ukene som kommer, vil dilemmaet bli synlig. På den ene siden: Tragedien som har rammet to familier og et lokalsamfunn. På den andre: Nyhetskampen om de siste opplysninger, utviklingen i etterforskningen.