Det vi ikke snakker om

ALKOHOL: Tidenes beste og varmeste sommer har ikke vært like god for alle. Men det snakker vi lite om første dag på jobb etter ferien.

TABU: Du kan gjerne fortelle om de ekstra feriekiloene som har kommet av god grillmat, eller døgnrytmen som har blitt snudd på hodet av lange lyse netter. Men alkoholen vi har drukket, snakker vi lite om. Foto: Scanpix
TABU: Du kan gjerne fortelle om de ekstra feriekiloene som har kommet av god grillmat, eller døgnrytmen som har blitt snudd på hodet av lange lyse netter. Men alkoholen vi har drukket, snakker vi lite om. Foto: ScanpixVis mer
Debattinnlegg

- Hei! Hvordan har ferien vært?

- Kan ikke klage med det været her, nei. Men varmen førte til at jeg drakk mye mer enn jeg hadde planlagt. Opptil flere ganger ble jeg ganske full foran ungene. Jeg så at de reagerte. Angret litt dagen derpå og synes det var ubehagelig å forholde meg til dem. Skjønner ikke hvorfor det blir slik. Det er akkurat som jeg ikke klarer å slutte når jeg først har begynt. Forresten sliter jeg også litt med å kvitte meg med de drikkevanene jeg la meg til etter tre uker fri. Det er liksom så vanskelig å ikke ta et minst ett par glass vin på kvelden.

Få nordmenn har en samtale som ligner på denne første dagen på jobb etter sommeren. Faktisk ville det være nesten uhørt å fortelle en kollega at du føler du har drukket for mye i ferien. Du kan gjerne fortelle om de ekstra feriekiloene som har kommet av god grillmat, eller døgnrytmen som har blitt snudd på hodet av lange lyse netter. Men alkoholen vi har drukket, snakker vi lite om. Særlig om det ble for mye av det gode.

Og mye alkohol blir det i løpet av en sommer. Folkehelseinstituttet presenterte en rapport i juni som viser at vi i gjennomsnitt drikker en alkoholmengde som tilsvarer omtrent 80 flasker vin eller 355 halvlitere med pils i året per person. Konsumet når en topp i sommermånedene. Likevel snakker vi lite om alkoholens skyggesider når vi er tilbake i hverdagen.

Barn er lojale: Det er vanskelig for oss voksne å prate om alkohol. Like vanskelig vil det være for et barn å fortelle første skoledag at de rett og slett ikke har hatt det så bra, denne eksepsjonelt fine sommeren. At de har opplevd uttrygghet fordi foreldrene har vært fjerne og oppført seg annerledes enn de pleier på grunn av alkohol. At sydenturen ble preget av voksne som mistet radaren for behovene til de små og at de følte seg alene i et fremmed land. At de faktisk har gledet seg til hverdagen for da drikker foreldrene ofte mindre fordi de må forholde seg til jobb og andre plikter. Barna er lojale og forstår at dette passer det seg rett og slett ikke å snakke om. Mange føler seg alene og de sier ingenting.

Sommerskuffelse: Men de er ikke alene. Svært mange, både voksne og barn, har gjort seg noen ubehagelige erfaringer gjennom sommeren på grunn av alkohol. Akkurat nå sitter mange små og store igjen med en følelse av å være nedstemt, sliten og skuffet, snarere enn oppladet og fornøyd. Men å snakke om de negative ferieopplevelsene passer liksom ikke inn i fortellingen om den perfekte sommeren som vi deler første skole- eller jobbdag. Det passer ikke inn i strømmen av bilder på sosiale medier hvor familien lykkelig nyter livet og sommerdrømmen i solnedgangen.

Det angår også deg: Undersøkelser AV-OG-TIL har gjort viser at over halvparten av alle foreldre drikker hver dag av sommerferien med barn til stede. Og mange drikker mye. Særlig utenlands. Over 16 prosent sier at de har sett nordmenn beruset sammen med barn på ferie i utlandet. Som alle andre barndomsminner, fester også disse ubehaglige minnene seg. Dette er noe mange barn må bære med seg videre inn i høsten.

De aller fleste mener at de har et «normalt» forhold til alkohol. Samtidig mener nesten halvparten av oss at vi har venner og familie som drikker for mye. Tall fra Statens institutt for rusmiddelforsning viser at 80 000 - 120 000 personer anslås å klassifiseres som «stordrikkere» i Norge. I tilegg til beveger svært mange seg i en gråsone. For hva hvor går grensen mellom alkoholbruk og alkoholmisbruk? Når begynner din drikking å gå utover helsen din og ikke minst de rundt deg? Det vi vet er at omlag 90 000 barn under 18 år har en forelder som misbruker alkohol. Dette vil si nesten hvert tiende barn. Dette tallet er vi alle enige om er alt for høyt og også her er mørketallene store.

Bryt tabuene! Tausheten rundt drikking må brytes. Vi må i enda større grad våge å løfte fram en diskusjon om hvordan man forholder seg til alkohol både på ferie og i hverdagen. Hva er greit og ikke greit? Kronprinsessen vår gjorde et modig valg og pratet i år om hvordan det har vært å vokse opp med en pappa som drikker for mye.

Hvordan kan vi være med på å skape åpenhet? Hva skal du så gjøre hvis du har en mor, en kollega eller en kamerat som du tror drikker for mye? Et klart råd er å snakke med vedkommende når den du er bekymret for er edru, aldri når han eller hun har drukket. Å fokusere på det positive er et godt utgangspunkt. For eksempel kan man si «Jeg har lagt merke til at du ikke virker så glad og fornøyd som du pleier, og jeg har inntrykk av at du har begynt å drikke mer. Det er jo egentlig ikke slik jeg kjenner deg. Jeg tar ikke dette opp for å plage deg, men fordi jeg er bekymret for deg.» Det er lurt å stille åpne spørsmål, for eksempel «jeg har lagt merke til at du har drukket mye i det siste, hva synes du?». Unngå krass kritikk, komme med bedømmelser eller å bruke merkelapper som for eksempel «alkoholiker». Ved å normalisere samtalen rundt de negative sidene med alkohol, kan vi bidra til at flere av de barna og voksne som sliter våge å be om hjelp.

Det er mange som ikke har hatt en drømmesommer. De bør få vite at de ikke er alene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.