Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det vi ikke vil høre

Den tidligere Breitbart-redaktøren og Trump-rådgiveren Steve Bannon blir trekkplaster for Nordiske Mediedager i Bergen. Det er ikke så farlig eller urimelig som noen synes å tro.

Til Norge: Steve Bannon. Her med USAs president, Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Til Norge: Steve Bannon. Her med USAs president, Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steve Bannon er en av arkitektene bak en ytterliggående, nasjonalpopulistisk retning som har spredt seg over store deler av verden. Hans meninger ble for sterke, selv for president Donald Trump som ga ham avskjed som rådgiver. Nå jobber Bannon med å bygge opp et nettverk av høyrepopulistisk grupper og partier i Europa. Det går visstnok tregt.

Det har kommet en rekke reaksjoner på at en ytterliggående politiker som Bannon får Nordiske Mediedager som plattform. Politisk er det ikke vanskelig å forstå. Bannons ideer er av et slag som utfordrer minoriteter og det liberale demokratiet. Spørsmålet er om det i seg selv er nok til å bortvise ham fra mediedagene i Bergen.

Det kan være nyttig å huske noen grunnregler i denne debatten. Steve Bannon har ingen rett til å delta på Mediedagene. Om han ikke inviteres er det ikke noe anslag mot ytringsfriheten. Akkurat som Høyre ikke må invitere Jonas Gahr Støre til sitt landsmøte for å skape balanse. Ellers har Bannon den samme ytringsfriheten som alle andre. Vil ikke Bergen ha ham, kan jo Resett eller document.no plukke ham opp. Der vil han føle seg hjemme.

Det er en nokså utbredt misforståelse at respekt for ytringsfriheten likestiller alle meninger og innebærer at alle skal få adgang til de samme talerstolene. Det er retten til å ytre seg som skal ha respekt, ikke meningenes innhold. Organisasjons- og møtefriheten innebærer at arrangører selv velger hvem de vil kommunisere med. Ingen har noen rett til disse talerstolene.

Når det gjelder Bannon blir spørsmålet om han er interessant nok til å bli invitert og intervjuet, slik Mediedagene legger opp til.

Mitt svar er ja. Han har vært med på å endre det politiske landskapet i USA og vært strategisk rådgiver for presidenten. Det er avgjort interessant å få mer innsyn i hvordan Bannon tenker politisk og hvordan han gjennom Breitbart utfordret de tradisjonelle mediene.

Noen mener en slik tilnærming innebærer legitimering av mannens politiske ideer. Det er et feilspor. Skal du bekjempe en politisk motstander må du forstå hva han mener og hvor han vil. Noen ganger må du også korrigere din egen kurs. Veien til slik innsikt kan ha flere retninger, men offentlig samtale og konfrontasjon er utvilsomt en av dem.

Den som ikke tåler å høre avvikende meninger - også av den harde sorten - vil aldri bli en god forsvarer av egne verdier og standpunkter.

Det betyr ikke at ytringsfriheten er grenseløs. Hatretorikk og trusler skal ingen bøye seg for. Der går grensen. Fram til dette punktet må vi akseptere at det fremføres et mangfold av meninger. Også av den sorten vi helst ikke vil høre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!