- Det vi kaller den kulturelle grunnmuren, som folkebiblioteker, har tapt

Anne Enger mener den kulturelle grunnmuren er forsømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjelleren under Kulturdepartementet har tidligere kulturminister Anne Enger sittet med sine utvalgsmedlemmer fra april 2011, og utredet norsk kulturpolitikk fra 2005 og fram til i dag. Oppgaven til Enger-utvalget har vært å gi en vurdering av de viktigste utfordringene kulturpolitikken står overfor de kommende åra, og Kulturløftet I og II er sentrale i Kulturutredningen.

- Det vi kaller den kulturelle grunnmuren, folkebiblioteker for eksempel, har tapt. Vi ser at kulturskolene som ble lovet et løft, ikke har fått det. Derfor vil vi foreslå at det blir gjort noe for å styrke den kulturelle grunnmuren, sier Enger til Dagbladet.

- Vridning Med den kulturelle grunnmuren mener hun bibliotek, kulturskoler, museer, kor, korps og frivillige aktiviteter. Utvalget mener dette er viktig, fordi det er arenaer der mennesker fra alle kulturer møtes, og omtaler institusjonene som bærebjelker i samfunnet.

- Telemark forsking har gjennomgått Kostra-tall, som er kommunenes bruk av penger på 2000-tallet. De viser at kommunene fortsatt er den største bidragsyteren til kultur, større enn Staten, men at bibliotekene kommer dårlig ut. Begivenhetskultur som festivaler og spel, i tillegg til idrett, får mye. Det er bra, men det er på tide å løfte det som er grunnmuren i selve kulturnasjonen, sier Enger og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer