- Det vi kaller den kulturelle grunnmuren, som folkebiblioteker, har tapt

Anne Enger mener den kulturelle grunnmuren er forsømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjelleren under Kulturdepartementet har tidligere kulturminister Anne Enger sittet med sine utvalgsmedlemmer fra april 2011, og utredet norsk kulturpolitikk fra 2005 og fram til i dag. Oppgaven til Enger-utvalget har vært å gi en vurdering av de viktigste utfordringene kulturpolitikken står overfor de kommende åra, og Kulturløftet I og II er sentrale i Kulturutredningen.

- Det vi kaller den kulturelle grunnmuren, folkebiblioteker for eksempel, har tapt. Vi ser at kulturskolene som ble lovet et løft, ikke har fått det. Derfor vil vi foreslå at det blir gjort noe for å styrke den kulturelle grunnmuren, sier Enger til Dagbladet.

- Vridning Med den kulturelle grunnmuren mener hun bibliotek, kulturskoler, museer, kor, korps og frivillige aktiviteter. Utvalget mener dette er viktig, fordi det er arenaer der mennesker fra alle kulturer møtes, og omtaler institusjonene som bærebjelker i samfunnet.

- Telemark forsking har gjennomgått Kostra-tall, som er kommunenes bruk av penger på 2000-tallet. De viser at kommunene fortsatt er den største bidragsyteren til kultur, større enn Staten, men at bibliotekene kommer dårlig ut. Begivenhetskultur som festivaler og spel, i tillegg til idrett, får mye. Det er bra, men det er på tide å løfte det som er grunnmuren i selve kulturnasjonen, sier Enger og fortsetter:

- I kulturløftet står det at alle skal gis tilbud om kulturskole. Det er lange ventelister. Vi mener alle bør ha et tilbud. Det ligger i regjeringens budsjett for inneværende år, og vi vil ytterligere forsterke treden som er lagt inn i budsjettet for 2013, sier Enger.

Hun er tydelig på at kulturen har fått et stort løft etter økt bevilgning gjennom de to kulturløftene, men at grunnmuren er blitt tilsidesatt framfor felt som idrett, musikk og begivenhetskultur.

- Det har skjedd en vridning av prioriteringene, for det har vært vekst stort sett hele tida, men på grunn av vridningen er det viktig å si klart fra at nå er det på tide å styrke den kulturelle grunnmuren for et lokalt kulturløft, sier Enger.

Utvalget vil legge fram konkrete forslag til endring, som de gir til sin oppdragsgiver Regjeringen.

- Noen av våre forslag går på juridiske spørsmål, organisering og selvfølgelig mer penger på tiltakssiden, sier Enger.

- Bra Kulturforsker ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Georg Arnestad, er glad for utvalgets oppfordring om å styrke den kulturelle grunnmuren.

- Det er veldig bra at utvalget tar opp dette, og mange har ventet på det. Begivenhetskulturen har vokst, og grunnmuren har tapt. Kulturlivet skal bidra til læring, men er blitt forsømt, sier Arnestad til Dagbladet.

Utvalget har funnet at det har vært en opprustning av musikk som blant annet pop, rock og jazz, og at det der er blitt slått på stortromma etter at de rød-grønne kom til makta.

- Daværende kulturminister Trond Giske jobbet for likeverdighet mellom sjangrene, det er det vi høster nå. Det var en villet og god politikk, og jeg vil peke på øvingsbingene som er i tråd med denne satsingen, sier andre nestleder i Kulturrådet, Arnfinn Bjerkestrand, som blant annet var med på etableringen av Rockheim.

• Les også: Oslo får fortsatt mest.

<strong>UTREDER:</strong>  Anne Enger har utredet kulturpolitikken fra 2005 til 2013, og legger fram sine funn i dag. Blant dem er at det går mer penger til musikk og begivenhetskultur på bekostning av «den kulturelle grunnmuren».
Foto: HANSEN NINA /Dagbladet
UTREDER: Anne Enger har utredet kulturpolitikken fra 2005 til 2013, og legger fram sine funn i dag. Blant dem er at det går mer penger til musikk og begivenhetskultur på bekostning av «den kulturelle grunnmuren». Foto: HANSEN NINA /Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer