KLARE FOR NY STORFILM: Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp gjenforenes på kinolerretet når den varslede flomkatastrofen i Stranda i Møre og Romsdal blir film. Foto: Nina Hansen 
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KLARE FOR NY STORFILM: Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp gjenforenes på kinolerretet når den varslede flomkatastrofen i Stranda i Møre og Romsdal blir film. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

- Det vi skal lage nå, er noe du aldri har sett i norsk film før

Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner har allerede begynt å trene på å holde pusten under vann.

(Dagbladet): - Det vi skal lage nå, er noe du aldri har sett i norsk film før, sier produsent Martin Sundland og regissør Roar Uthaug fra produksjonsselskapet Fantefilm, kjent fra filmer som «Fritt vilt», «Gåten Ragnarok» og «Arme riddere».

I årevis har de planlagt Norges første store katastrofefilm, en dramatisering av hva som skjer dersom et ustabilt fjellmassiv i Stranda i Møre og Romsdal løsner, raser ut i Storfjorden og skaper en flodbølge som med stor hastighet og enorme krefter skyller over kjente turistmål som Geiranger og Hellesylt.

Nå er det klart at innspillingen starter i mai, med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i hovedrollene.

Emosjonell tyngde Han spiller bekymret geolog med ansvar for å overvåke sprekkdannelsene i den såkalte Åkernesrevna, der ekspertene mener det neste stor-raset vil finne sted. Hun spiller kona hans, som ikke i like stor grad klarer å ta inn over seg hvilken katastrofe som venter.

- Jeg har selv bodd i traktene, og det hendte jeg kastet et blikk opp på fjellet og prøvde å forestille meg hvordan det ville bli når skredet kom. Man vet ikke når, men man vet at det kommer, sier Torp, som tidligere har spilt mot Joner i blant annet «Gymnaslærer Pedersen» og «Kodenavn Hunter».

- Folk som bor der, kjenner godt til sprekken i fjellet, men lever utmerket godt med det. Slik er det jo mange steder i Norge. Katastrofen føles fjern, helt til den skjer, sier hun.

- Vår jobb blir å skape tredimensjonale figurer som gir filmen en emosjonell tyngde. I slike filmer kan man fort bli mer opptatt av effektene enn av hovedpersonene. Siden vi har vært så heldige å komme tidlig inn i prosessen, har vi hatt muligheten til å gi innspill og være med på å forme karakterene, sier Kristoffer Joner.

Effekter - At jeg og Ane kjenner hverandre godt fra før, og kan hjelpe og støtte hverandre og har lett for å spørre hverandre om råd, blir også en fordel, mener han.

«Bølgen», som filmen skal hete, blir nemlig en av Norges tyngste effektproduksjoner noensinne. Med et budsjett på 50 millioner kroner blir det dessuten landets nest dyreste film, etter «Kon-Tiki». De fleste digitale effektene skal lages i Norge, der det de siste årene er bygget opp en betydelig kompetanse for slikt.

- Det er veldig deilig å sitte og se en film som «The Day After Tomorrow», tenke «et slikt bilde vil vi også ha!», og så vite at vi faktisk får det til, sier produsent Sundland.

Må holde pusten Det betyr ikke at Torp og Joner kan se fram til behagelige arbeidsdager foran en grønn vegg i et komfortabelt studio. Store deler av filmen blir tatt opp på stedet der den utspiller seg, og enkelte scener krever at de må kjempe med vannmasser i innspillingsfasiliteter spesialbygget for denne typen opptak.

- Det skal synes på lerretet at vi ikke tar snarveier. Mange effekter må skapes fysisk for å gi den rette realismen. De vet det kanskje ikke selv enda, men Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp er blant Norges modigste skuespillere som har tatt på seg denne jobben, sier Sundland.

Ane Dahl Torp innrømmer en viss engstelse for å gjøre opptak under vann.

- Det våte er ikke mitt element - jeg er et landdyr. Men nå øver jeg meg på å holde pusten, sier hun.