FRYKTER NYE SKJENKETIDER: Sondre Lerche fotografert på en konsert på Blå i Oslo, en av klubbene som ser mørkt på forslaget om kortere skjenketider.
Foto: Heiko Junge/SCANPIX
FRYKTER NYE SKJENKETIDER: Sondre Lerche fotografert på en konsert på Blå i Oslo, en av klubbene som ser mørkt på forslaget om kortere skjenketider. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer

- Det vil bety døden for oss

Konsertsteder livredde for ny skjenkelovgivning.

(Dagbladet.no): Snart kan det bli slutt på alkoholservering etter klokka to om natta over hele Norge. Det betyr i så fall en hel time kortere skjenketid for mange konsertsteder i hovedstaden, og resten av landet.

Senterpartiet går inn for endringen i alkoholloven, i sitt nye programforslag. Arbeiderpartiet vurderer å gjøre det samme. Og SVs Karin Andersen vil også fremme forslag om innstramming, i partiets nye program, melder Aftenposten.

Dermed kan flere konsertarrangørers verste mareritt bli en realitet.

- Deprimert i ukesvis
- For meg er dette ufattelig trist. Jeg har vært deprimert i ukesvis siden jeg så forsiden på Aftenposten. For meg lukter det kjørt, for min egen arbeidsplass og inntekt, og et miljø som jeg er veldig glad i, sier Tore Gjedrem, bookingansvarlig for Oslo-klubben The Villa og kjent som DJen Tore Jazztobakk.

Han er overbevist om at klubben vil bukke under straks de nye skjenketidene blir innført.

- Det vil bety døden for The Villa, og døden for den elektroniske dansemusikken i Norge. Mellom halvparten og to tredjedeler av omsetningen vår foregår mellom klokka to og tre om natta. Mister vi den timen, har vi rett og slett ikke penger til å overleve, sier han til Dagbladet.no.

Også Magnus Ulvik, medeier i Oslo-klubben Blå og Oslo Live, ser mørkt på forslaget. Konsertene deres finansieres av klubbkveldene.

- Jeg er redd for at vi vil gå konkurs. Det vil slå foten under driftsgrunnlaget vårt, sier han.

I første omgang vil Blå måtte kutte i konserttilbudet. Konserter med nye, norske talenter innebærer en økonomisk risiko de ikke kan ta dersom skjenketidene reduseres, mener han.

- Vi vil måtte satse på flere sikre konsepter som vi vet at trekker fulle hus. Og hvis alle skal være nødt til å tenke sånn, blir det Anne-Kath. Hærland-show istedet for konserter, og lite nyskapning og innovativitet. Det er rart at regjeringa ønsker det, med alle kulturløftene de har kommet med, sier han.

- Bør heller bruke lovene bedre
Hovedargumentet for kortere skjenketid, er mindre nattebråk og vold. Men Ulvik har liten tro på at nye skjenketider vil redusere fyllebråket. Han viser til erfaringer fra Trondheim, der kommunen forkortet skjenketiden til klokka to fra oktober i fjor.

- Der er det mange som nå dropper å gå ut i det hele tatt. Men de drikker like mye likevel. På utestedene konsumeres alkohol i kontrollerte omgivelser. På hjemmefestene er det ikke samme miljøet, sier Ulvik.

Han mener det vil være mer konstruktivt å utnytte potensialet i dagens lovverk på en bedre måte, framfor å stramme inn skjenketidene.

Sjalg Olav Hoel er daglig leder for Trondheim-utestedet Blæst. Han bekrefter at helge-omsetningen har falt merkbart etter at den nye skjenketiden ble innført. Men han har tro på at situasjonen vil bedre seg.

- Vi merker at publikum får en kort kveld i forhold til hva de har vært vant med. De snakker om at de må begynne å komme seg ut tidligere. Jeg tror det vil gå seg til på sikt, sier han.

- Musikksjanger vil dø ut
Det tror ikke Tore Gjedrem.

- Jeg er hellig overbevist om at det ikke vil skje. Du kan bare glemme at det blir fullt på diskotekene klokka 23.00. Det er vorspieltid, og mange har ikke kommet seg ut av døra ennå, sier han.

Han tror folk heller vi forkorte tiden de bruker på utestedene, og fortsette kvelden med nachspiel.

- Sist jeg spilte i Trondheim, begynte folk å planlegge nachspiel allerede før kvelden var begynt. Vi vil få en utbredt nachspielkultur og en oppblomstring av illegale klubber, mener Gjedrem.

Han tror derfor at nye skjenketider vil gå hardt utover det elektroniske musikktilbudet i Norge.

- Rektruttene vil falle fra, og sjangeren vil dø ut i Norge. Og dette er en musikksjanger der Norge gjør det knallbra internasjonalt!

Roar Gulbrandsen er daglig leder for Rockefeller, som også eier konsertscenene John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han ønsker heller ikke kortere skjenketider velkommen.

- Jeg tror ikke vi vil bli så rammet av det, for de fleste konsertene våre slutter så tidlig at folk skal kunne rekke kollektivtransport hjem. Men det vil helt klart ha en innvirkning på noen av arrangementene vi driver med for å overleve, som lukkede selskaper, eventer og firmafester. Så vi skulle ønske at det ikke ble sånn, sier han.

FRYKTER FOR UTESTEDET: Folkene bak The Villa fotografert i 2006: Emil Hesselberg, DJ Electric Lane og DJ Tore Jazztobakk. Nå frykter sistnevnte for klubbens framtid. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
FRYKTER FOR UTESTEDET: Folkene bak The Villa fotografert i 2006: Emil Hesselberg, DJ Electric Lane og DJ Tore Jazztobakk. Nå frykter sistnevnte for klubbens framtid. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer