VIKTIG: Anne B. Ragde er ofte innom Tronsmo bokhandel. Hun mener det vil være et kjempetap dersom den må legge ned. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIG: Anne B. Ragde er ofte innom Tronsmo bokhandel. Hun mener det vil være et kjempetap dersom den må legge ned. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Det vil bli et stort litterært hull, og det må ikke skje

Forfattere fykter Tronsmo-død.

(Dagbladet): Onsdag kom nyheten om at Tronsmo bokhandel må finne nye lokaler. Fra 1. august får de nemlig ikke lenger holde til i sine nåværende lokaler på Tullinløkka.

Daglig leder i Tronsmo, Eva Stenlund Thorsen, har uttalt til Dagbladet at hun er bekymra for at bokhandelen må legges ned som konsekvens at av Entra nå avslutta leiekontrakten.

- Vi trenger Tronsmo Tronsmo ligger like ved Anne B. Ragdes forlag Oktober. Hun har et sterkt forhold til bokhandelen, og liker ikke at de nå må finne nye lokaler.

Ragde sier til Dagbladet at det vil være et kjempetap dersom Tronsmo må legges ned.

- Det vil bli et stort litterært hull, og det må ikke skje. Oslo er ikke akkurat en storby, men såpass stor at vi bør ha minst en slik bokhandel. I andre storbyer er det mange slike unike og frittstående bokhandlere, slår hun fast.

Ragde drar ofte til Tronsmo. Hun mener bokhandelen er viktig, ikke bare for henne privat, men for hele forfattermiljøet.

- De har ikke bare stabelsalg med alle de nye bøkene. Det er et sted hvor bøker ikke bare er ferskvare, de har årgangsbøker, og de ansatte er genuint interessert i det de driver med. Vi trenger Tronsmo, det er det ingen tvil om.

- Trist Tom Egeland mener det er tragisk for litteraturen og og Tronsmos mange kunder, dersom de må stenge dørene for godt.

- Tronsmo er en av de få uavhengige bokhandlene vi har igjen i Oslo, og det er bare en håndfull bokhandlere som ikke er tilsluttet kjeder. Jeg håper Tronsmo klarer å finne billige og sentrale lokaler i Oslo sentrum, slik at forretningen ikke forsvinner, sier Egeland til Dagbladet.

TRAGISK: Krimforfatter Tom Egeland håper Tronsmo består. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TRAGISK: Krimforfatter Tom Egeland håper Tronsmo består. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Han kan ikke skjønne annet enn at det må være mulig å finne gode lokaler i hovedstaden, hvor de kan fortsette driften.

- Handler om image
- Vi har ikke bare operaen og Munch-museet. Vi har også mindre ting som Tronsmo. Oslo blir en fattigere by både kulturelt og mentalt dersom Tronsmo blir borte, sier forfatter Jan Kjærstad til Dagbladet.

Han omtaler seg selv som Oslo-gutt, og er opptatt av at byen har bra bokhandlere. Han har forståelse for Tronsmos daglige leder, Eva Stenlund Thorsens, bekymring rundt bokhandelens framtid. For ham er det et verst tenkelig scenario at Tronsmo må legges ned.

- I så fall mister vi et viktig møtested, en mulighet til å finne overraskende litteratur man ikke visste man letet etter, i tillegg til en formidlingssentral, sier Kjærstad og fortsetter:

- Tronsmo er en formidler av rang. De tør å være subjektive i sitt utvalg. Dersom de klarer å finne et nesten like bra lokale i Oslo og som de kan klare økonomisk, vil jeg tro kundene ganske raskt klarer å orientere seg til den. Det hadde ikke vært meg imot om Tronsmo ble inkludert i kulturbudsjettet.

FORMIDLER: Jan Kjærstad mener Tronsmo er en formidler av rang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORMIDLER: Jan Kjærstad mener Tronsmo er en formidler av rang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer