- Det vil bli noen vonde år for naboene

Kunsteksperter mener myndighetene har opptrådt ufølsomt, og sier arbeidet med et nasjonalt minnested for 22. juli-terroren må starte på nytt.

KRANGEL OM MINNESMERKET: En rekke kunsteksperter mener regjeringa har trått feil, og må begynne prosessen med et nasjonal minnested for 22. juli-terroren på nytt. Foto: NTB Scanpix
KRANGEL OM MINNESMERKET: En rekke kunsteksperter mener regjeringa har trått feil, og må begynne prosessen med et nasjonal minnested for 22. juli-terroren på nytt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag ble fireårsdagen for terrorhandlinga 22. juli markert med blant annet åpninga av infosenteret i Regjeringskvartalet og offentliggjøring av minnesmerket «Lysningen» på Utøya.

Planen var opprinnelig at det nasjonale minnestedet på Sørbråten, like ved Utøya, også skulle stå klart til fireårsmarkeringa.

Sterke protester fra lokalbefolkninga i området, som har varslet rettssak, har sørget for at prosessen er utsatt minst ett år. Utforminga og plasseringa til minnestedet er nå til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

- Manglende respekt Naboene - som lenge har følt seg alene i kampen mot minnestedet - får nå støtte fra en rekke kunst- og kultureksperter.

- Det er en god idé å starte på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes til Dagbladet.

- Nå har man lært å lytte til alle måtene å ytre sorg på. Fram til nå har ingen helt hatt respekt for den sorgen beboerne i Utvika har hatt. Der begikk myndighetene en feil, legger hun til. 

Moxnes tar nå til orde for å skrinlegge planene om et minnested på Sørbråten, planer hun synes kom på plass altfor tidlig i sorgprosessen.

- Manglende åpenhet - Monumentet passer bedre flere år fram i tid enn det gjør nå. Da vil kanskje lokalbefolkninga være stolte av det. Nå synes jeg man skal la dette ligge litt, starte på nytt og få med beboerne fra starten av, sier hun. 

En rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) konkluderer med at en plassering av et minnested på Sørbråten vil være en for stor belastning for lokalbefolkninga.

Kunstanmelder Lars Elton sier det har vært for lite åpenhet rundt Sørbråten-prosessen.

- Det er en mangelende offentlighetskultur rundt denne prosessen. De som har styrt arbeidet rundt minnesmerket har ikke forstått hvor følsom saken er, sier Elton. 

- Flere vonde år for naboene Arbeidet ble igangsatt av de rødgrønne, mens utlysninga for kunstverket kom i stand under den nåværende regjeringa. Elton har selv vært på Sørbråten og sett området hvor minnesmerket er tenkt, og uttrykker bekymring for både inngrepene i naturen og for de følelsesmessige implikasjonene i kunstverket. 

- Forslaget som foreligger nå er kjempesterkt og ekstremt tydelig. Jeg har stor forståelse for at dette er sterkt for lokalbefolkninga. De vil kanskje se annerledes på det etter en stund, men det kommer nok til å være noen vonde år, sier Elton. 

Onsdag åpnet den omstridte 22. juli-utstillinga i Regjeringskvartalet. Utenlandske anmeldere beskrev utstillinga som «det jævligste jeg har sett mellom to museumsvegger».

Pårørende og eksperter var i forkant av utstillinga svært negative til at terroristen Breivik ble viet plass

- Den beste ideen er å tenke helt nytt, lage en helt annen form for symbolikk, noe mer immaterielt, ikke så hardt, og ikke så fysisk som det forslaget som er nå, avslutter han. 

- Flytt minnestedet Klassekampens kunstkritiker Øivind Storm Bjerke sier planene for Sørbråten ser flotte ut, men at plasseringa er feil.

- Å legge minnestedet like ved der handlingen skjedde har en voldsom symbolkraft. Jeg forstår godt at det kan bli for brutalt å ha dette i synsfeltet hver dag for dem som opplevde Utøya tett på. Det er et veldig sterkt uttrykk i dette monumentet, sier han.

Storm Bjerke viser til Washington, D.C. hvor en rekke monumenter er samlet i en større park, The Mall. Uttrykket er dermed gjort mer abstrakt. Han mener regjeringa burde vurdere noe liknende i Norge.

Kunst i offentlige rom (KORO), som har fått i oppdrag av staten å gestalte minnesmerket, vil ikke kommentere saken og viser til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Fra departementshold er eneste kommentar «Saken er til behandling». 
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer