LEDER

Det vil helst gå bra, men..

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Få var i stand til å forutse den verdensomspennende finanskrisa i 2008. De færreste forutså at boligprisene ville synke med 30 prosent eller mer etter bankkrisa i begynnelsen av 1990-åra. Begge deler rystet økonomien i voldsom grad. Særlig siden finanskrisa i 2008 har sentralbankene arbeidet med å bruke relativt stabile tider til å bygge opp bankers robusthet, slik at de får større evne til å takle uventede økonomiske sjokk.

Norges Bank utarbeider årlig en rapport om finansiell stabilitet. Den inneholder blant annet resultater fra en stresstest. Den viser at de største norske bankene vil få store utlånstap ved et kraftig tilbakeslag i norsk økonomi. Men testen viser også at bankenes egen atferd i en sånn situasjon kan forsterke lavkonjunkturen som følger av en rystelse. Bankene kan stramme inn sine utlån for hardt for å berge seg selv, men kan samtidig skade norsk økonomi som sådan. Det er i en slik sammenheng det er viktig med kapitalbuffere. Når bankene har mye å tære på, behøver de heller ikke skru til så hardt i en gitt situasjon.

Nå er ikke situasjonen i norsk eller internasjonal økonomi slik som det testen prøver bankene på. En god stresstest er relativt usannsynlig. Den som nå er utført har som forutsetning at det blir en brå og kraftig nedgang i eiendomssektoren i Kina og en halvering av veksten. Videre at oljeprisen faller til om lag 50 dollar fatet, at optimisme hos husholdningene snur til bekymring og pessimisme. Det vil påvirke vårt forbruk, bidra til lavere boligpriser, mindre kjøp og salg av tjenester og produkter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer