DUGNAD: Det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Røyken i forrige måned. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DUGNAD: Det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Røyken i forrige måned. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Debatt: Flomsikring

Det vil ta over 200 år å oppgradere det kommunale vann- og avløpssystemet

Flomskadene på Sørlandet viser at det haster med å tilpasse Norge til klimaendringen. Dessverre ser politikerne ut til å være for opptatt av å klippe snorer.

Meninger

VVP, foreningen for VA- og VVS-produsenter, mener det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett. Gammel infrastruktur håndterer ikke presset fra et varmere og våtere klima. Det offentlige oppnevnte «Overvannsutvalget» slo i 2015 fast at de totale skadekostnadene fra overvann er i størrelsesorden 1,6 til 3,6 milliarder per år. Med økt nedbør kan kostnadene øke til over ti milliarder årlig. Vannledninger og avløpssystem er ofte ikke dimensjonert for økende nedbørsmengder – eller det er gammelt og utslitt.

DAGLIG LEDER: Bjarne Haugland. Foto: Georg Mathisen / Rørfag
DAGLIG LEDER: Bjarne Haugland. Foto: Georg Mathisen / Rørfag Vis mer

Selvsagt er det mer moro å klippe snorer for nye praktbygg enn å vedlikeholde infrastruktur under jorda. Men konsekvensene av forfallet blir stadig større og dyrere. Den største prisen betaler familier som mister eller får skadet hus og hjem av flom.

Også det offentlige må levere systemer som tåler det tøffere klimaet. Rådgivende Ingeniørers Forening oppgir kroneverdien av etterslepet i vann- og avløpsnettet til over 220 milliarder. Med dagens tempo vil det ta over 200 år å oppgradere det kommunale vann- og avløpssystemet til en standard som holder vann – bokstavelig talt. Det er uakseptabelt.

Kommunepolitikerne, regjeringen og Stortinget må få vedlikehold av vann- og avløpsnettet høyere på dagsorden. Produsentene er klare til å ta vår del av jobben og levere løsninger dimensjonert for økende vannmengder. Ny teknologi vil gjøre vann- og avløpssystem mer effektivt og driftssikkert. Men skal vi komme i mål i tide må politikerne bli med på dugnaden.