DEBATT

Debatt: Flomsikring

Det vil ta over 200 år å oppgradere det kommunale vann- og avløpssystemet

Flomskadene på Sørlandet viser at det haster med å tilpasse Norge til klimaendringen. Dessverre ser politikerne ut til å være for opptatt av å klippe snorer.

DUGNAD: Det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Røyken i forrige måned. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DUGNAD: Det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Røyken i forrige måned. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

VVP, foreningen for VA- og VVS-produsenter, mener det er på høy tid med en nasjonal dugnad for nasjonale vann- og avløpsnett. Gammel infrastruktur håndterer ikke presset fra et varmere og våtere klima. Det offentlige oppnevnte «Overvannsutvalget» slo i 2015 fast at de totale skadekostnadene fra overvann er i størrelsesorden 1,6 til 3,6 milliarder per år. Med økt nedbør kan kostnadene øke til over ti milliarder årlig. Vannledninger og avløpssystem er ofte ikke dimensjonert for økende nedbørsmengder – eller det er gammelt og utslitt.

Selvsagt er det mer moro å klippe snorer for nye praktbygg enn å vedlikeholde infrastruktur under jorda. Men konsekvensene av forfallet blir stadig større og dyrere. Den største prisen betaler familier som mister eller får skadet hus og hjem av flom.

Også det offentlige må levere systemer som tåler det tøffere klimaet. Rådgivende Ingeniørers Forening oppgir kroneverdien av etterslepet i vann- og avløpsnettet til over 220 milliarder. Med dagens tempo vil det ta over 200 år å oppgradere det kommunale vann- og avløpssystemet til en standard som holder vann – bokstavelig talt. Det er uakseptabelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer