Basert på fakta: Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt, skriver olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Basert på fakta: Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt, skriver olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Klimapolitikk

Det vil være behov for både olje og gass i mange år framover

Nøkkelen ligger i å redusere kildene med de største utslippene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt. Da er det forstemmende å bli møtt med påstander som de fungerende styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Finn Bjørnar Lund, kom med i onsdagens avis under tittelen «Usant fra Tord Lien».

Klimautfordringen er global og må løses globalt. Derfor er Parisavtalen et viktig gjennombrudd i det internasjonale klimaarbeidet.

Produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er effektiv og har relativt sett lave lavere CO₂-utslipp enn gjennomsnittet ellers i verden.

En grunn til dette er at sektoren i flere tiår har vært omfattet at sterke virkemidler, blant annet en høy CO₂-avgift og forbud mot fakling.

Sektoren er også omfattet av det europeiske kvotesystemet. Derfor er virksomheten i Norge godt rustet for å møte forpliktelsene som følger av Parisavtalen.

Som Lund peker på, øker andelen fornybar energi i verden. Men økningen kommer fra et svært lavt nivå. Det vil derfor være behov for både olje og gass i mange år framover.

Nøkkelen ligger i å redusere kildene med de største utslippene. FNs klimapanel understreker at utslippene fra kraftproduksjon reduseres betydelig dersom man erstatter kull med gass i kraftproduksjonen.

En god klimaavtale skal følges opp med gode klimaløsninger. Og Norge skal lede an. Vi har drevet forsvarlig petroleumsaktivitet i 50 år. Det gjelder også i Barentshavet, der vi har hatt aktivitet i over 40 år.

Å stoppe lønnsom og forsvarlig produksjon av produkter verden trenger, er ikke svaret. Derimot trenger vi en åpen og faktabasert debatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer