Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Klimapolitikk

Det vil være behov for både olje og gass i mange år framover

Nøkkelen ligger i å redusere kildene med de største utslippene.

Basert på fakta: Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt, skriver olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Basert på fakta: Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt, skriver olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg arbeider for en mest mulig faktabasert klimadebatt. Da er det forstemmende å bli møtt med påstander som de fungerende styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Finn Bjørnar Lund, kom med i onsdagens avis under tittelen «Usant fra Tord Lien».

Klimautfordringen er global og må løses globalt. Derfor er Parisavtalen et viktig gjennombrudd i det internasjonale klimaarbeidet.

Produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er effektiv og har relativt sett lave lavere CO₂-utslipp enn gjennomsnittet ellers i verden.

En grunn til dette er at sektoren i flere tiår har vært omfattet at sterke virkemidler, blant annet en høy CO₂-avgift og forbud mot fakling.

Sektoren er også omfattet av det europeiske kvotesystemet. Derfor er virksomheten i Norge godt rustet for å møte forpliktelsene som følger av Parisavtalen.

Som Lund peker på, øker andelen fornybar energi i verden. Men økningen kommer fra et svært lavt nivå. Det vil derfor være behov for både olje og gass i mange år framover.

Nøkkelen ligger i å redusere kildene med de største utslippene. FNs klimapanel understreker at utslippene fra kraftproduksjon reduseres betydelig dersom man erstatter kull med gass i kraftproduksjonen.

En god klimaavtale skal følges opp med gode klimaløsninger. Og Norge skal lede an. Vi har drevet forsvarlig petroleumsaktivitet i 50 år. Det gjelder også i Barentshavet, der vi har hatt aktivitet i over 40 år.

Å stoppe lønnsom og forsvarlig produksjon av produkter verden trenger, er ikke svaret. Derimot trenger vi en åpen og faktabasert debatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!