- TALERØR: Flere mener NRK var et mikrofonstativ for mulla Krekar, da de sendte et større intervju med ham i Dagsrevyen onsdag. Nå er han pågrepet på bakgrunn av uttalelsene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TALERØR: Flere mener NRK var et mikrofonstativ for mulla Krekar, da de sendte et større intervju med ham i Dagsrevyen onsdag. Nå er han pågrepet på bakgrunn av uttalelsene. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Det ville vært en journalistisk forsømmelse av NRK å ikke publisere Krekar-intervju

NRK får støtte etter omstridt innslag.

(Dagbladet): NRK-intervjuet med mulla Krekar (58) har skapt sterke reaksjoner etter det ble sendt i Dagsrevyen onsdag.
 
Torsdag ble han pågrepet på bakgrunn av uttalelsene han kom med i intervjuet. Blant annet sa han at «de som lager Muhammed-karikaturer, må dø».

Flere mener NRK var et mikrofonstativ for propaganda.

- Nyhetsverdien trumfer  Kringkastisngrådet har til nå mottatt tre klagesaker som omhandler intervjuet. Disse vil bli behandla i Kringkastingsrådet torsdag 5. mars.

Leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, har ikke lest klagene, men forteller til Dagbladet at han ikke reagerte på Krekar-intervjuet.

Han mener det ville vært en journalistisk forsømmelse av NRK å ikke publisere det, eller på annen måte videreformidle det Krekar sier.

- Om jeg så må melde meg inhabil under behandlingen av klagene, mener jeg NRK ikke hadde noe annet å gjøre enn å publisere intervjuet, fordi nyhetsverdien trumfer andre krav man vanligvis må stille. Mer vil jeg ikke si om saken før klagene er behandla, sier Kokkvold. 

- Riktig av NRK Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, er enig i at det var riktig av NRK å publisere intervjuet med mulla Krekar, og bringe frem informasjon om hva han står for og mener.

- Det var på sin plass, journalistisk viktig og interessant. Men hvor mye tid som burde vært gitt, og hvilke spørsmål som burde vært stilt kan diskuteres i denne sammenheng som med mye annet, sier Jensen til Dagbladet.

Han synes også det var helt nødvendig at NRK henta inn alternative stemmer, som muslimske representanter og politikere, og kjørte debatt i etterkant av intervjuet.

- Hvis et sånt intervju skulle stått på egne ben og uten innramming, ville det blitt litt spesielt, sier Jensen.

- Formålet var ikke å kritisere NRK publiserte i dag en kronikk på NRK Ytring. Her forklarer nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk hvorfor kanalen valgte å publisere Krekar-intervjuet.

- Mulla Krekars ekstreme holdninger må møtes åpent med debatt, analyse og motargumenter, skriver Kalbakk.

Det har også kommet kritikk mot måten intervjuet er gjennomført på, og at flere lurer på hvorfor Krekar ikke fikk flere kritiske spørsmål underveis.

- Formålet med intervjuet var ikke å kritisere eller konfrontere intervjuobjektet med hans holdninger og meninger - formålet var å stille undersøkende spørsmål om hva slags holdninger og synspunkter han faktisk har, understreker Kalbakk i kronikken.

Krekar-selfie Det var NRK-journalisten Anders Magnus som gjennomførte intervjuet. Han sier til Journalisten at det var et poeng å få fram Krekars mening.

Magnus skal ha fått intervjuavtalen i boks etter at han tok selfie av seg selv og mulla Krekar utenfor Borgarting lagmannsrett i Oslo tidligere i år.

- Det er nok av kritiske kommentarer til det han sier, og det synes jeg er høyst betimelig. Dette har også NRK bidratt til ved å publisere slike reaksjoner med en gang etter intervjuet, sier Magnus til Journalisten.