Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det ville vært helt feil med bikini

Agnes Kittelsen om nakenscenene i Kon Tiki.

I PARADISET: Agnes Kittelsen følte det var helt riktig å stille opp naken for å illustrere Liv og Thor Heyerdahls primitive liv på stillehavsøya Fatu Hiva. Her sammen med Pål Sverre Hagen. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk film
I PARADISET: Agnes Kittelsen følte det var helt riktig å stille opp naken for å illustrere Liv og Thor Heyerdahls primitive liv på stillehavsøya Fatu Hiva. Her sammen med Pål Sverre Hagen. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk film Vis mer

HAUGESUND (Dagbladet): I 1937 forlot det nygifte ekteparet Thor og Liv Heyerdahl Norge til fordel for et primitivt liv helt uten moderne verktøy, hjelpemidler og medisiner på den isolerte stillehavsøya Fatu Hiva.

Der ønsket de å vende sivilisasjonen ryggen og leve helt i pakt med naturen. Paret hadde i utgangspunktet ingen planer om å komme hjem igjen.

På den frodige øya sprang de nakne på stranden, levde av innsamlet frukt og bær og badet i varme ferskvannskulper. Det hele er gjengitt i «Kon-Tiki»-filmen, som i går hadde førpremiere på filmfestivalen i Haugesund.

Riktig å være naken Agnes Kittelsen, som spiller Liv Heyerdahl, sier hun er spent, men ikke nervøs for mottakelsen.

- Det var veldig riktig å gjøre nakenscenene. Det hadde skurret hvis jeg hadde hatt på meg en bikini. Scenen sier noe om Liv og Thor Heyerdahls ønske om å være i ett med sine omgivelser. De ville være frie og finne paradiset, sier Kittelsen til Dagbladet.

Før nakenscenene, som ble spilt inn i Thailand, bestemte hun seg for å stole fullt og helt på regissørenes evne til å sette sammen en smakfull scene.

- Man må bare ta et valg, og så må man stole på det. Jeg tenkte, ja, jeg sier ja til dette - og så er det i regissørenes hender, sier hun.

Ble syk Agnes Kittelsen sier hun kan kjenne seg igjen i ekteparets ønske om å trekke seg tilbake fra det moderne livet - selv om det ikke varte lenge. Etter et år på Fatu Hiva ble Liv svært syk, og paret kom seg med nød og neppe ombord på en båt som tok dem til Tahiti. Derfra fløy de hjem til Norge.

- Jeg har tenkt litt på dette, og på en måte kan jeg kjenne meg igjen i ønsket om å bare dra bort fra det lille livet vi lever i byen, alle forventningene og kravene et moderne samfunn stiller. Å faktisk gjennomføre det er selvfølgelig en annen sak. Hvertfall uten medisiner og moderne hjelpemidler, sier Agnes, som foretrekker turer i fjellet når hun har et behov for å komme seg vekk.

Familien beveget I går ble både hennes og motspiller Pål Sverre Hagens innsats berømmet av Thor Heyerdahl jr, vitenskapsmannen og eventyrerens eldste sønn.

Han sier skuespillerne gjengir hans avdøde foreldre så virkelighetstro at det «nesten var ubehagelig» å se på. Hans datter skal ha blitt så beveget at hun begynte å gråte da hun så filmen.

STOLTE: Agnes Kittelsen og Pål Sverre Hagen er i Haugesund for å presentere filmen. - Nå er det på tide å gi denne filmen til publikum, sier Kittelsen. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
STOLTE: Agnes Kittelsen og Pål Sverre Hagen er i Haugesund for å presentere filmen. - Nå er det på tide å gi denne filmen til publikum, sier Kittelsen. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg måtte vente med å spørre hva hun syntes om filmen. Hun måtte tørke opp først, fortalte Thor jr. i Haugesund i går.

- Heyerdahl-familiens respons på filmen er svært viktig, siden de har latt oss komme dem så nær og få skildre noe så privat som et ekteskap er, sier Agnes Kittelsen.

- Det gir meg en stor trygghet.

Kon-Tiki har ordinær kinopremiere neste uke. Les Dagbladets anmeldelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media