- Det ville vært mer irriterende om alle gikk rundt og knotet

«Frikjent»-skaperne forsvarer dialektkaoset i serien.

(Dagbladet): - Det er over 350 dialekter i dette landet. Skulle 75 prosent av skuespillerne i «Frikjent» snakket samme dialekt, og gjort det riktig, ville det vært så komplisert at det ville kostet mer enn det ville gitt i gevinst.

Det sier manusforfatterne bak den nye tv-serien, som er dagens store snakkis etter å ha blitt sett av 660 000 på TV 2 mandag.

Diskusjoner Til tross for mye god omtale har mange hengt seg opp i at rollefigurene, som kommer fra den fiktive industribygda Lifjord ved en vestlandsfjord, snakker mange forskjellige dialekter, særlig østlandsk.

Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig sier dialektspørsmålet er noe alle som lager drama fra utenfor Oslo-gryta må forholde seg til, og at det var et bevisst valg å la alle skuespillerne snakke på sitt mest naturlige mål.

- Vi hadde omfattende diskusjoner om dette, og måtte til slutt falle ned på den ene eller den andre modellen, sier de.

- Sammen med regissøren og produsentene ble vi enige om at vi ville prioritere å få de beste skuespillerne til serien, og la kravet til dialekt være underordnet, sier serieskaperne.

- Dersom alle skuespillerne skulle gått rundt og knotet på en generisk vestlandsdialekt, ville det ført til vel så sterke reaksjoner, legger de til.

Spiller best på egen dialekt Bache-Wiig, som selv er skuespiller og har en mindre rolle i serien, understreker at skuespillere yter best når de får snakke den dialekten de bruker til vanlig.

De to manusforfatterne har jobbet i årevis med å utvikle «Frikjent», og feirer seertallet, de gode anmeldelsene og den overveiende gode mottakelsen tv-serien har fått av publikum i sosiale medier, med å spise «veldig mye kake».

- Dette er dommen over 3,5 års arbeid, og det ville vært trist om det ble møtt med et skuldertrekk. Da hadde det ikke vært noen vits i å holde på med dette. Jeg har vært så nervøs for mottakelsen at jeg knapt har sovet eller spist de siste dagene, sier Eliassen.

Kan bli ny sesong - Det har vært en sterk opplevelse å se hvordan folk har engasjert seg i universet vi har skapt og at de bryr seg om rollefigurene. Alle fra skuespillere til klippere har lagt ned en stor innsats og gitt mye av seg selv, men vi føler et spesielt ansvar som de som begynte å rulle snøballen, sier Bache-Wiig.

Når Dagbladet slår på tråden, sitter de to i et manusmøte i København og drodler ideer til en ny sesong av serien.

- Ingenting er avgjort, men dersom seerne vil ha en ny sesong er sjansen stor for at det blir mer «Frikjent», røper de.