Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Distriktspolitikk

Det virkelige distrikts-paradokset

Vi har to utfordringer i distriktspolitikken.

Vi har to utfordringer: Mangel på kompetanse og færre unge i arbeidsfør alder per pensjonist. Hva opposisjonen ønsker å gjøre, vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før, skriver Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Vi har to utfordringer: Mangel på kompetanse og færre unge i arbeidsfør alder per pensjonist. Hva opposisjonen ønsker å gjøre, vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før, skriver Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladets John Olav Egeland hevder at regjeringen selger et provoserende paradoks i distriktspolitikken, nemlig at dersom utkantene skal overleve, må de regionaliseres.

Det er riktig at Norge er i endring, og at mange distriktskommuner opplever at folk lever lenger, uten en tilsvarende økning i unge innbyggere. Dette tvinger fram noen endringer. Men der hvor noen peker på distriktene som et problem, er det viktig for meg å få fram at det går godt i Norge, særlig i distriktene.

SENTRALISERING: Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum frykter nye sentraliseringsgrep fra regjeringa. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Det er ikke staten som skal bestemme hvor folk skal bo. Det vi derimot kan gjøre, er å sørge for at ressursene brukes til å skape sterke bedrifter, og dermed få til bosetting i hele landet. Derfor har regjeringen satset på tiltak for å styrke næringslivet, og det ser vi resultater av.

En av konklusjonene i stortingsmeldingen er at mange av dagens virkemidler virker godt. Fiskeri, havbruk og bygg og anlegg ansetter stadig flere og bidrar til økonomisk vekst. Arbeidsledigheten i distriktene er lavere enn i byene. Vi har innovative bedrifter, arbeidsplasser og kunnskapsmiljøer i hele landet.

Så, nei, utkantene må ikke sentraliseres for å overleve. De må ha arbeidsplasser, riktig kompetanse og gode velferdstjenester. Derfor er det viktig at vi holder kursen i tiden som kommer.

Egeland skriver feilaktig at regjeringen signaliserer et behov for flere nedleggelser av lokalsykehus. Dette er rett og slett ikke riktig. Men vi vet at flere eldre vil legge press på helse- og omsorgstjenestene i åra som kommer, og at vi vil ha et stort, udekket behov for arbeidskraft i sektoren.

Det betyr ikke minst at flere av dem som er i yrkesaktiv alder, må ut i jobb. Da må vi styrke inkluderingsdugnaden. Regjeringen tar sikte på å legge fram en Nasjonal helse- og sykehusplan i høst, hvor samhandling mellom spesialisthelsetjenestene og kommunene blir sentralt.

For vi har to utfordringer: Mangel på kompetanse og færre unge i arbeidsfør alder per pensjonist.

Mine svar er blant annet kompetansereform, inkluderingsdugnad, desentralisert utdanning, kommunereform og digitalisering.

Hva opposisjonen ønsker å gjøre, det vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før. Det er vel snarere dette som er et paradoks.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media