DEBATT

Debatt: Distriktspolitikk

Det virkelige distrikts-paradokset

Vi har to utfordringer i distriktspolitikken.

Vi har to utfordringer: Mangel på kompetanse og færre unge i arbeidsfør alder per pensjonist. Hva opposisjonen ønsker å gjøre, vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før, skriver Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Vi har to utfordringer: Mangel på kompetanse og færre unge i arbeidsfør alder per pensjonist. Hva opposisjonen ønsker å gjøre, vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før, skriver Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets John Olav Egeland hevder at regjeringen selger et provoserende paradoks i distriktspolitikken, nemlig at dersom utkantene skal overleve, må de regionaliseres.

Det er riktig at Norge er i endring, og at mange distriktskommuner opplever at folk lever lenger, uten en tilsvarende økning i unge innbyggere. Dette tvinger fram noen endringer. Men der hvor noen peker på distriktene som et problem, er det viktig for meg å få fram at det går godt i Norge, særlig i distriktene.

Det er ikke staten som skal bestemme hvor folk skal bo. Det vi derimot kan gjøre, er å sørge for at ressursene brukes til å skape sterke bedrifter, og dermed få til bosetting i hele landet. Derfor har regjeringen satset på tiltak for å styrke næringslivet, og det ser vi resultater av.

En av konklusjonene i stortingsmeldingen er at mange av dagens virkemidler virker godt. Fiskeri, havbruk og bygg og anlegg ansetter stadig flere og bidrar til økonomisk vekst. Arbeidsledigheten i distriktene er lavere enn i byene. Vi har innovative bedrifter, arbeidsplasser og kunnskapsmiljøer i hele landet.

Så, nei, utkantene må ikke sentraliseres for å overleve. De må ha arbeidsplasser, riktig kompetanse og gode velferdstjenester. Derfor er det viktig at vi holder kursen i tiden som kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer