Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marit og Jeffrey Epstein:

Det virker bevisstløst

Når de kongelige blir invitert av rike mennesker, er det ikke fordi de er så hyggelige og sjarmerende. Det kan de aldri glemme.

FÅR KRITIKK: Kronprinsesse Mette-Marit var hjemme hos Jeffrey Epstein flere år etter at han ble dømt for seksualforbrytelser mot mindreårige. Foto: Silas Stein / AP / Scanpix
FÅR KRITIKK: Kronprinsesse Mette-Marit var hjemme hos Jeffrey Epstein flere år etter at han ble dømt for seksualforbrytelser mot mindreårige. Foto: Silas Stein / AP / Scanpix Vis mer
Kommentar

Når kronprinsesse Mette-Marit møtte den traffickingdømte milliardæren Jeffrey Epstein ved flere anledninger, etter at han var funnet skyldig i en amerikansk domstol, virker det bortimot bevisstløst.

KOMMENTAR: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell om hvorfor kronprinsesse Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Den som leser mye om de kongelige, oppdager snart to grupper med mennesker som stadig henger i hælene på dem. Den ene er alskens behandlere, gjerne alternative; astrologer og homøopater som tilbyr råd og bekreftelse. Den andre er veldig rike mennesker, som kan tilby en annen form for velbehag: Overdådige fester, reiser med helikoptre, privatfly eller yachter. Kanskje et lite lån. Kanskje et større lån.

I kontakten med sistnevnte er det uhyre viktig at de kongelige husker at det de får, ikke er gaver, og at det er de selv som sitter på den egentlige rikdommen. For de kongelige har en type berømmelse som man ikke kan kjøpe, og som ikke går ut på dato. Det gjør dem til trofeer i andres omgangskrets. De kaster glans over sitt vertskap, og kan få dem til å virke både glamorøse og stuerene, fordi det forventes at de kongelige er sosialt selektive.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydn... Vis mer

Her finnes det tallrike eksempler på kongelige som har vært forunderlig naive. «Han er så generøs», kunne prinsesse Diana utbryte når moteskaperen Gianni Versace sendte henne lass med gratis klær, uten å tenke over at det var hun som var den generøse. Én kjole båret av prinsesse Diana skaffet Versace mer og bedre PR enn noen reklamekampanje han kunne drømt opp.

Det er ikke dermed sagt at alle vennskap mellom kongelige og andre velstående personer er hule transaksjoner. Det er lett å se for seg at de rike og berømte slapper best av sammen med andre som også er rike og berømte, som deler deres dyre vaner og som ikke blir anspente og storøyde i møte med noen med global kjendisstatus.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Men det innebærer at de kongelige må være uhyre bevisste på hvem de sosialiserer med, og i alle fall hvem de tar imot gaver fra. Det er så mange som kunne tenke seg å bruke dem. Det eneste som er bedre enn en kongelig i vennskapskretsen, er en kongelig som står i gjeld til deg. Dette var en av de tidlige dumhetene til den hardt pressede prins Andrew: At han lot Jeffrey Epstein nedbetale deler av gjelden til sin økonomisk uvettige ekskone, Sarah Ferguson.

Det er ennå ikke kjent akkurat i hvilke sammenhenger kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein, hva som var grunnen til at hun var hjemme hos ham, og hvem og hvor mange hun var sammen med. Her bør slottet tilby så utfyllende informasjon som mulig, så fort som mulig. For eksempel vil et lite, tett middagsselskap ta seg dårligere ut enn en større og mer upersonlig samling med et formål utover det sosiale. Slottet kan da heller ikke forventes å bakgrunnssjekke alle de kongelige møter til enhver tid.

Men når Norges kommende dronning er hjemme hos en traffickingdømt mann, på et tidspunkt der prins Andrew allerede var blitt sterkt oppfordret til å ta avstand fra ham, og der detaljer rundt hva Epstein var dømt for bare er et dovent googlesøk unna, er det et tegn på at den nødvendige årvåkenheten har manglet. I presseuttalelse fra hoffet kommer det frem at kronprinsessen brøt med Epstein fordi hun ble klar over at han hadde brukt bekjentskapet med henne overfor andre. Til det er det nærliggende å spørre: Men hva forventet hun, egentlig?

Da prinsesse Dianas tidligere rådgiver Patrick Jephson skulle gi Meghan Markle råd før bryllupet med prins Harry, skrev han: «En kongelig prinsesse vil bli lyttet til, med respekt og i stillhet, med unntak av litt høflig latter på de rette stedene. Det vil være pålitelig applaus etterpå, samme hvor halvkokte eller selvfølgelige de kongelige bemerkningene har vært. Denne enkle tilgangen på bifall kan altfor lett gi taleren en oppblåst og farlig villedende oppfatning av deres egen talerkunst og intellekt».

Jeg ville sagt det på en litt annen måte: Det kan hende de kongelige sier noe klokt, men det er ikke derfor publikum klapper. Det kan hende de har et vinnende vesen, men dét er ikke grunnen til at invitasjonene renner inn. Det handler ikke om hva de sier, men om hvem de er. Og dette må de ikke glemme.

NEKTER: Prins Andrew hevder at han ikke kan huske å ha møtt Virginia Giuffre. Giuffre har forklart at hun ble tvunget til å ha sex med Andrew. Video: Newsnight, BBC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media