- Det virker ikke helt vellykket

Dagbladets kunstanmelder synes kongeportrettene ser livløse ut.

AVDUKING: Kongeportretter av kong Harald, kong Haakon og kong Olav ble avduket torsdag ettermiddag. Bildene er malt av Ross Kolby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVDUKING: Kongeportretter av kong Harald, kong Haakon og kong Olav ble avduket torsdag ettermiddag. Bildene er malt av Ross Kolby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag ble tre nye kongeportretter avduket på Akershus festning.

Maleriene av kong Harald, kong Olav V og kong Haakon VII er malt av Ross Kolby.

Dagbladets kunstanmelder Arve Rød har sett kongeportrettene og gitt sin vurdering. Han mener estetikken i dem er kjent.

- Det er en mørk realistisk stil som uten ekstraordinære ferdigheter fort blir stiv og anstrengt, og dermed gir lite liv til de portretterte, sier han til Dagbladet.

Oppblåst? Han tar forbehold i å bare ha sett portrettene avfotografert, men synes likevel personene ser livløse ut, og er veldig brune-beige i huden, noe som gjør dem litt voksaktige.

- Kong Harald ser forresten litt oppblåst og nesten forgrått ut, gjør han ikke? spør han.

Rød er ikke i tvil om at betydelig arbeid er lagt ned i bearbeiding av detaljene, men helheten gir ifølge ham ikke mye utover etterligningen av metervare fra det konvensjonelle 1800-tallsmaleriet.

- Ambisjonen om å tilegne seg et førmoderne formspråk er i mine øyne helt ok, men jeg synes ikke dette virker å være helt vellykket. Kongeportrettet inviterer kanskje ikke til de helt store kunstneriske eksperimentene, sier han, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.