AVDUKING: Kongeportretter av kong Harald, kong Haakon og kong Olav ble avduket torsdag ettermiddag. Bildene er malt av Ross Kolby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVDUKING: Kongeportretter av kong Harald, kong Haakon og kong Olav ble avduket torsdag ettermiddag. Bildene er malt av Ross Kolby. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Det virker ikke helt vellykket

Dagbladets kunstanmelder synes kongeportrettene ser livløse ut.

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag ble tre nye kongeportretter avduket på Akershus festning.

Maleriene av kong Harald, kong Olav V og kong Haakon VII er malt av Ross Kolby.

Dagbladets kunstanmelder Arve Rød har sett kongeportrettene og gitt sin vurdering. Han mener estetikken i dem er kjent.

- Det er en mørk realistisk stil som uten ekstraordinære ferdigheter fort blir stiv og anstrengt, og dermed gir lite liv til de portretterte, sier han til Dagbladet.

Oppblåst? Han tar forbehold i å bare ha sett portrettene avfotografert, men synes likevel personene ser livløse ut, og er veldig brune-beige i huden, noe som gjør dem litt voksaktige.

- Kong Harald ser forresten litt oppblåst og nesten forgrått ut, gjør han ikke? spør han.

Rød er ikke i tvil om at betydelig arbeid er lagt ned i bearbeiding av detaljene, men helheten gir ifølge ham ikke mye utover etterligningen av metervare fra det konvensjonelle 1800-tallsmaleriet.

- Ambisjonen om å tilegne seg et førmoderne formspråk er i mine øyne helt ok, men jeg synes ikke dette virker å være helt vellykket. Kongeportrettet inviterer kanskje ikke til de helt store kunstneriske eksperimentene, sier han, og fortsetter:

- Men selv om bildene legger seg tett opp mot den ærbødigheten man vel må forvente av sjangeren, skulle det ikke være noe i veien for å også gi de portretterte egenskaper av kjøtt og blod, fastslår han.

- Ukontroversielle - Dette er helt ukontroversielle bilder, malt i klassisk figurativ stil. Jeg har prøvd å leve meg inn i kongenes psykologi og sinn. Har lest og snakket med folk som kjenner og har kjent dem. Kong Harald har jeg malt, fotografert og møtt på slottet, sier Kolby.

Her er særtrekkene ved de tre bildene, ifølge kunsteren:

Kong Harald: Framstår som varm, sympatisk og lun.
Kong Olav: Framstår som litt mer myndig enn sin sønn.
Kong Haakon: Har forsøkt å få fram hans karakterstyrke og integritet

Kong Harald var selv til stede under avdukingen, i tillegg til gjester knyttet både til Forsvaret og til politikken. Fra regjeringen kom forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og skuespiller Dennis Storhøi var til stede.

KJENT ESTETIKK: Dagbladets kunstanmelder Arve Rød mener kongeportrettene har en mørk realistisk stil. Foto: Privat
KJENT ESTETIKK: Dagbladets kunstanmelder Arve Rød mener kongeportrettene har en mørk realistisk stil. Foto: Privat Vis mer