OPPE TIL DEBATT: NRKs 13 minutter lange intervju med mulla Krekar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPE TIL DEBATT: NRKs 13 minutter lange intervju med mulla Krekar. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Det virker som NRK ville lokke Krekar til å si noe ulovlig

NRKs Krekar-intervju kritiserert i Kringkastingsrådet, men unngikk refs.

(Dagbladet): Onsdag 25. februar sendte Dagsrevyen et 13 minutter langt intervju med mulla Krekar. I intervjuet sier Krekar blant annet at «nordmenn som tegner Muhammed, må dø». 

I etterkant av intervjuet fikk NRK massiv kritikk for å fungere som Krekars talerør, og for at mullaen fikk komme med mange synspunkter uimotsagt.  

Lokke Krekar Intervjuet ble klaget inn til Kringkastingsrådet, hvor saken ble vurdert idag. NRK fikk ikke refs av rådet som helhet, men måtte tåle kritikk fra flere av rådets medlemmer, deriblant Frank Rossavik, politisk redaktør i Bergens Tidende:

- Problemet mitt er at det virker som om prosjektet var å lokke Krekar til å si noe ulovlig, lokke Krekar til å komme med nye trusler og til å forsterke truslene som allerede var gitt, sa Rossavik i møtet.

- Det reiser etiske og kanskje også juridiske problemstillinger, la han til.

Kultur- og debattredaktør i Rossaviks avis, Hilde Sandvik, var blant dem som tydeligst kritiserte sendetiden NRK valgte å gi Krekar. Kringkastingsrådet mente derimot at kringkasteren gjorde rett i å vurdere at Krekars meninger har allmennhetens interesse.

Til Krekars fordel Rossavik savnet videre at journalist Anders Magnus utfordret Krekar ideologisk på hans mange bastante utsagn om tolkning av islams lære, noe NRK avfeide som vanskelig, da en journalist ikke kan ha detaljkunnskap om alle saksområder det jobbes med. 

Politiker Afshan Rafiq stilte spørsmål ved om NRK gjorde rett i å gi Krekar det spillerom de 13 minuttene i Dagsrevyen medførte. 

- Krekar kan bruke dette intervjuet til sin fordel, uten problem, ved å ta kun intervjuet til NRK har laget ut av hele konteksten i Dagsrevyen, sa Rafiq.

NRK: - Noe av det viktigste på lenge Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk svarte på kritikken på vegne av statskanalen. 

- Jeg blir kanskje litt matt fordi NRK har i mange år fått kritikk, også fra politisk hold, fordi vi ikke tar tak i ekstremisme. Det var formålet med dette, formålet med dette var ikke å lokke Krekar til å si noe ulovlig, slo Kalbakk fast. 

- Jeg mener helt ærlig at dette er noe av det viktigste vi har gjort på en god stund, la han til.

Elin Ørjasæter var blant dem i Kringkastingsrådet som støttet opp om NRKs dekning av Krekar-intervjuet.