REAGERER: Filmregissør Pål Sletaune mener dramasjef Hans Rossiné frykter sterke regissører, og at han derfor velger å gjøre NRK Drama-produksjonene forfatterstyrte framover. 

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
REAGERER: Filmregissør Pål Sletaune mener dramasjef Hans Rossiné frykter sterke regissører, og at han derfor velger å gjøre NRK Drama-produksjonene forfatterstyrte framover. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Det virker som om dramasjefen er redd for sterke regissører

Regissørene raser mot NRK.

(Dagbladet): Film er regidrevet, fjernsyn skal være forfatterstyrt, mener NRKs dramasjef Hans Rossiné.

Derfor har han bestemt seg for å innføre en ny dramastrategi i kanalen, som gir forfatterne mer kunstnerisk ansvar, og avgjørende innflytelse både når det gjelder valg av skuespillere og regissører.

- Det virker som om dramasjefen er redd for sterke regissører, sier Pål Sletaune til Dagbladet.

Han legger til at det er nesten ingen av de sentrale og ledende filmregissørene i Norge som lager drama og spillefilm for NRK.

- Vi er mange som er interessert i å lage drama for NRK, men vi får ingen oppdrag, sier Sletaune til Dagbladet.

- Rossiné bør gå Sletaune reagerer på dramasjefens vurderingsevne og hans utøvende kunstneriske lederstil.

- Vi venter alle på at Hans Rossiné skal gå av med pensjon, sier Sletaune.

Han ser det hele i lys av debatten om åremålsstillinger, som blant annet Ulrik Imtiaz Rolfsen nylig satt søkelys på, og er sterkt skeptisk og tvilende til Rossinés nye modell, som vil vingeklippe regissører og gi forfatteren og manusleverandører mer makt.

- Vil ha mer makt Ulrik Imtiaz Rolfsen er enig med Sletaune.

- Man kan tolke dette som at NRK er lei av regissører som stiller krav, at de vil ha mer makt selv, og derfor tar den fra regissørene, sier Imtiaz Rolfsen, som selv hadde et konfliktfylt forhold til NRK da han regisserte serien «Taxi» - nettopp fordi han stilte krav til produksjonen.

Det til tross er han positiv til Rossinés nye dramastrategi.

- Men det handler om å finne de riktige folkene til jobben. Skal det fungere slik at forfatteren skal velge skuespillerne, må forfatteren kunne noe om det og derfor være regissør også. Det diskvalifiserer nok en del forfattere, men jeg både skrev og regisserte «Taxi», så jeg vet også at det går,sier han.

- Legg ned NRK Drama Regissør Hans Petter Moland mener imidlertid at problemet ikke dreier seg om forfatter, produsent eller regissør skal ha siste ordet.

- NRK Dramas største problem er NRK Drama. Jeg tror det beste hadde vært om det ble lagt ned, sier Moland.

KRITISK: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er positiv til NRK Dramas nye strategi, men er enig i det Sletaune sier: NRK frykter sterke regissører.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KRITISK: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er positiv til NRK Dramas nye strategi, men er enig i det Sletaune sier: NRK frykter sterke regissører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Han mener imidlertid at NRK bør vise norskprodusert drama, kanskje til og med bestille det, men ikke produsere det selv.

- Når så mange forskjellige krefter over så lang tid har kommet til kort i utviklingen av tv-drama innenfor NRK Dramas vegger, er det på tide at noen sier at dette kanskje ikke er paraplyen vi skal lage tv under - la oss prøve noe nytt, sier Moland.

- Vil være teamwork Hans Rossiné understreker at i NRKs samlede dramatilbud framover vil det også være sterke regissørproduserte serier, som Monster-produserte «Halvbroren».

- Men de sesongseriene vi skal lage internt vil bli mer forfatterstyrte. Vi vil selvfølgelig ha sterke konseptuerende regissører framover også, men når én regissør ikke vil være ansvarlig for ti episoder alene, er det naturlig at visjonen for totalproduktet ligger hos forfatter eller produsent, sier dramasjefen, og legger til:

- Og selvsagt vil drama være teamwork og kreativt samarbeid også framover, basert på god dialog og tro på at den beste ideen må få gjennomslag - uansett hvem den kommer fra.

 

BØR LEGGES NED: - Jeg tror det beste hadde vært om NRK Drama ble lagt ned, sier regissør Hans Petter Moland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BØR LEGGES NED: - Jeg tror det beste hadde vært om NRK Drama ble lagt ned, sier regissør Hans Petter Moland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer