- Det virker som om hun tror jeg kritiserer henne

Musikkviteren som fikk passet påskrevet av Marit Larsen, mener hun misforstår totalt.

UENIGE: Marit Larsens imagebyggingsstrategi er blant forskningssubjektene til Jon Mikkel Broch Ålvik. Foto: Dagbladet/UiO
UENIGE: Marit Larsens imagebyggingsstrategi er blant forskningssubjektene til Jon Mikkel Broch Ålvik. Foto: Dagbladet/UiOVis mer

(Dagbladet): - Det virker som om Marit Larsen tror jeg kritiserer henne som person. Det har jeg ikke på noe tidspunkt gjort. Tvert imot forholde jeg meg til popstjernene Marit Larsen og Marion Ravn som fenomener, og hvordan de framstår for meg som mottaker.

Det sier Jon Mikkel Broch Ålvik, som i går forsvarte sin doktorgradsavhandling ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo. Ålvik har undersøkt strategiene bak de to tidligere M2M-partnernes image siden de først ble kjent i offentligheten som tenåringer i 1996.

Det vakte oppsikt da avhandlinga i går ble kjent gjennom artikler blant annet i NRK, og presentert som om Ålvik slår fast at Larsen er en «uekte» og «uærlig» artist.

I dag tidlig tok Larsen til motmæle, og understreker at hun alltid mener det hun sier i intervjuer, og at hun på scenen simpelthen er opptatt av å formidle sin musikk.

Behov for kontroll Ålvik mener Larsen på denne måten bekrefter hans påstand i avhandlinga om at hun har et behov for å kontrollere hvordan hun framstår i media.

- Det kan virke som om Larsen tror det bare finnes en sannhet om henne som artist. Men for å sitere David Bowie: Det finnes ingen autorativ stemme, bare et mangfold av lesninger. Og min avhandling er en lesning av prosjektene til Marit Larsen og Marion Ravn, sier han.

NRK har skrevet at Ålvik mener Larsen er uekte og uærlig. Overfor Dagbladet forklarer han at det er en ordbruk som har oppstått i mediene underveis i omtalen av avhandlingen, og at dette ikke er noe han har sagt. 

- Mitt utgangspunkt er at i popmusikken kan ingen omtales som mer ekte enn andre. Alle driver med iscenesettelse, og det vil alltid være forskjell på popstjerna og privatpersonen. Når Marit Larsen reagerer som hun gjør, gir hun inntrykk av at det ikke går an å skille de to, sier stipendiaten.

Finner opp seg selv Hans avhandling tar blant annet for seg hvilken effekt det har at både Larsen og Ravn, som norske artister, synger på engelsk.

- Jeg mener det gir dem en avstand til det de driver med, noe som er nyttig for dem fordi det skaper en illusjon av nærhet og ekthet. Ingen av disse to utleverer seg selv kunstnerisk på noen måte, og det er umulig å si noe om hvordan de er, ut fra hvem de er som artister. For meg er det et godt eksempel på hvor dyktige de er som artister. En artists jobb er, ved siden av å lage musikk som selger, å hele tiden finne opp seg selv på nytt, sier Ålvik.

Selv om Ålviks arbeid til dels er blitt latterliggjort i sosiale medier, er han selv godt fornøyd med oppmerksomheten.

- At det er blitt så mye oppmerksomhet, tolker jeg som om jeg er inne på noe. Jeg håper de som er interessert i det jeg driver med, tar seg tid til å lese selve avhandlinga - ikke bare medias tolkning av den, sier han.