ANKER: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger. Foto: Foto: Dan Petter Neegaard / Aftenposten
ANKER: Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger. Foto: Foto: Dan Petter Neegaard / AftenpostenVis mer

Det Yara ikke vil vi skal få vite

Det hadde nok vært best om offentligheten ikke hadde fått høre om hvordan smøring på luksusklasse foregår.

Meninger

I dag starter ankesaken mot fire tidligere toppledere i gjødselselskapet Yara i Borgarting lagmannsrett. De fire ble dømt i tingretten i forbindelse med utbetalinger i Libya og India, men nekter straffskyld og har anket saken. I 2014 erkjente Yara tre tilfeller av grov korrupsjon og vedtok et forelegg på 295 millioner kroner. Nå viser det seg at straffesaken og forelegget ikke utgjør hele komplekset av selskapets tvilsomme forretningspraksis. En hemmeligholdt, intern granskingsrapport beskriver en kultur med omfattende smøring av forretningsforbindelser.

Det er Dagens Næringsliv som offentliggjør innholdet i den interne granskingen, som ble gjennomført av advokatfirmaet Wiersholm i 2012. Rapporten omfatter temaer som også er aktuelle i straffesaken, men i tillegg beretter den om virksomheten ved Yaras kontor i Geneve i Sveits. Yara kjøpte tradingsselskapet Balderton for en milliard kroner av forretningsmannen Nejdet Baysan. Der var man særdeles rause mot mulige gjødselkunder og deres forbindelser. Feriereiser, svinedyre sigarer, eksklusive vesker og sko, cash i hånden, kostbare ferier og millionkommisjoner er bare noe av det som ifølge rapporten ble belastet Yaras sveitsiske datterselskap.

DN har konfrontert flere av de involverte med beskyldningene om bestikkelser. De avviser det blankt. Han som solgte det sveitsiske selskapet for en kul milliard, traderen Nejdet Baysan, sier det slik: «En kan ikke bestikke en mangemillionær med en Hermes-veske. Dette er vanvittige beskyldninger». Andre er på samme hakk: Slike småpenger betyr ingenting for dem. Historien viser noe helt annet: I deler av internasjonal handel er denne type gaver - kombinert med store pengebeløp - typisk for korrupsjonskulturen. Grådigheten opptrer i alle dimensjoner.

Hva så med Yara i dag? Har selskapet lært noe av sin korrupsjonshistorie? I høyeste grad, forsikrer kommunikasjonsdirektør Esben Tuman. Hendelsene som beskrives i rapporten ligger «flere år tilbake i tid», og Yara har i dag velutviklede rutiner og systemer for å sørge for at selskapet drives med høy etisk standard. Samtidig er Tuman rask med å beklage at rapporten har lekket ut til offentligheten på grunn av «hensynet til kildevern, personvern og kontraktsmessige forhold». Det hadde nok vært best om offentligheten ikke hadde fått høre om hvordan smøring på luksusklasse foregår. Hvis ikke skjelettene forvares trygt i skapene, kan det beint fram virke som om det er liv i dem. I dette mørket er det liten forståelse for verdien av åpenhet.