Detektimen i våre hjerter

I kveld sendes «Derrick» for aller siste gang. For svorne fans av den tyske politimannen og sjelesørgeren er det neppe noen trøst at USAs mest suksessrike TV-kriminal i øyeblikket, «VIP», blir sendt på TV3 hver fredag i beste pizzatid. Horst Tappert og Pamela Anderson speiler på sitt vis kontrastene i det ritualet vi i Norge har kommet til å kalle Detektimen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Detektimen ble innført som begrep 6. januar 1961, med serien «Interpol kaller». Virkelig fart i sakene ble det likevel ikke før 1. september, da NRK innledet høstsesongen med den første episoden av «Perry Mason», med Raymond Burr i hovedrollen. En vekkelse for over landet. Den skarpsindige forsvarsadvokaten Perry Mason vant både saken og kongeriket. Fredagen overtok lørdagens plass som ukas viktigste dag.

Detektimen skulle komme til å bli et nasjonsbyggende element i det nye mediefellesskapet som samlet Norge under den hellige norske rikskringkasting.

  • Bare de færreste hadde riktignok TV. Jeg husker at jeg syklet på spreng gjennom halve byen til en tante som var tidlig ute med det nye miraklet. Der så jeg mine første kriminalfilmer. De handlet om Perry Mason alle sammen, den staute juristen som ved hjelp av sin sekretær Della Street og sin etterforsker Paul Drake alltid klarte å mane fram en overraskende avslutning mot slutten av hver eneste rettssak; til fortvilelse for den evige aktor, Hamilton Burger.

Perry Mason og seinere «Forsvarsadvokatene» viste folk at systemet virket, at rettferdigheten fantes, at lovene ikke var skrevet forgjeves. Kort sagt: Mason var den demokratiske helt. Han bekreftet for alle at krigen var over og at det fantes håp der borte hos juryen et sted, hinsides de tunge ropene i rettssalen om «objection, your honor» med det påfølgende skjebnetunge «sustained» eller «overruled».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer