Detektiv Purriot kan bli en ny serieslager

Stilig, ny krimserie for de minste barna.

OPPRULLING: Her får vi oppklaring i det lukkede rom, med alle involverte, av mesterdetektiven Purriot. Illustrasjon fra boka
OPPRULLING: Her får vi oppklaring i det lukkede rom, med alle involverte, av mesterdetektiven Purriot. Illustrasjon fra bokaVis mer

ANMELDELSE: Skaperne av den nye krimserien om mesterdetektiven Purriot, tilhører barnebokfeltets morsomste fyrer.

Illustratør Ragnar Aalbu er kjent som mannen bak de kostelige Harry og Roger-bøkene og fortellingene som kalles «Landbrukstrilogien.» Bjørn F. Rørvik har fått mange til å le med serien «Reven og grisungen.»

Nå har de to seriemesterne slått seg sammen, og resultatet er en søt og stilfull krim for de minste.

Mesternes mester
Første bok ut i serien forholder seg til krimsjangerens formelkrav, og til den klassiske krimlitteraturen.

Etterforskeren er Purriot. En detektiv med klare likheter til mesterhjernen Hercule Poirot. Purriot er, i likhet med belgieren, en bebartet og forsiktig type. Men navnet skyldes også at han faktisk er en purre.

Detektiv Purriot kan bli en ny serieslager

Sammen med sin kone Paprika toger han ut i provinsen for å løse et merkelig mysterium. En gammel dame og en gutt har begge blitt slått ned. Men ingenting er stjålet og ingen gjerningsmann er sett. Definitivt en sak for Purriot.

Oversiktlig plot
Historien er enkel og krydret med språkhumor, som der Paprika bedyrer: «Jeg er så slapp i dorsken», eller der Rørvik lar pudler spille «puddelrock».

Denne språkleken er morsom, og dosen kan gjerne økes i kommende bind. Litt større språklig dristighet hadde vært av det gode.

Plottet er det ingenting å si på. Rørvik refererer ikke bare til krimklassikere, men lar historien følge sjangerens krav til oppbygning: Først introduseres karakterene, stort sett frukt og grønt. Det gjelder også den ikke fullt så skarpe lensmannen. Så følger etterforskning med åstedsgranskning, før Purriot oppklarer saken med alle de involverte samlet - i beste Agatha Christie-stil.

Stilfull
Også Aalbu legger inn synlige og mindre synlige referanser i illustrasjonene. På det landsens pensjonatet etterforskeren må bo, henger en rekke bilder av typen «Hjemme bra men borte best», samt forfatterportretter av Boris Pastinakk og Agatha Crispi.     

Selv om den voksne leseren flirer mest av dette, har også barna nok å fortylles av, enten det er en forskrekket epleskrott eller den elskelige Per Sille, som naturlig nok er en persillekvast. Stemningen i bildene er også passe skummel, med et anstrøk av film-noir, den mørke elegansen kjent fra gamle krimfilmer. Uttrykket forøvrig, i former og mønstre, er holdt i art deco-stil, også den kjent fra Poirot-universet.

Purriot-serien vil treffe mysteriehungrige barn som er litt for små til Bjørn Sortlands utmerkede bøker om kunstdetektivene.

Rørvik og Aalbu har laget en litterært og visuelt stilbevisst bok, og et konsept som er enkelt og morsomt nok til å skape en serieslager.