«Detektor» er kritikernes vinner

«Detektor» er fjorårets beste spillefilm ifølge Norsk Filmkritikerlag

Prisen ble delt ut på Tostrup-kjelleren i Oslo litt over klokka 12.00 i dag. Prisen skal ifølge filmskaperne være den de verdsetter høyest. Dagens filmkritikerpris er den 52. i rekka, og går altså til regissør Pål Jackman, manusforfatter Erlend Loe og produsent Edvard Dreyer for filmen «Detektor».

- Årets vinner er et aldri så lite vågestykke av en filmfortelling, med sine mange forskjellige figurer, bihistorier og sjangerblandinger før alt ledes tilbake til hovedpersonen og hans følelser og tanker, heter det i Norsk Filmkritikerlags begrunnelse.

Pål Jackman hviler ikke på laubærene etter suksessen med «Detektor».

- Jeg jobber tett sammen med Dreyer og Erlend Loe om et nytt filmprosjekt. Det svever mange ideer i luften og en av dem blir nok en ny spillefilm, sier Jackman til Dagbladet.no

Jackman driver ikke bare som regissør. Han har også en karriere som musiker i bandet «Wunderkammer» og håper å få gitt ut en plate i nærmeste fremtid. 24 mars spiller de på Betong i Oslo.

Han sier heller ikke nei takk til skuespillerjobber. Han var sist å se i «Mongoland».

- Jeg tror det er viktig som regissør og også spille i film slik at man bedre kan forstå skuespillernes behov. Jeg vil nødvendigvis ikke spille store roller, men en liten rolle i ny og ned er bra, sier Jackman.

«Detektor» er sett av over 250 000 kinopublikummere i Norge. Her i Dagbladet fikk filmen terningkast 4 og Liv Jørgensen skrev:

- «Detektor»s løsslupne univers er et underholdende oppholdssted. Filmens største fortrinn er dens skuespillere, som gjør en virkelig frydefull innsats.

Aftenposten

Karakter: 5. Anmelder Per Haddal skriver:

«Med Detektor' står hele 15 spillefilmdebutanter - i ulike fagfunksjoner - plutselig frem på rad. Uten det minste besvær øyner vi en frisk ny generasjon som er trygt fortrolig med filmspråket.»

VG

Terningkast 5. Ellen Margrethe Sand mener dette om filmen:

«Hvis Pål Jackmans debutfilm Detektor' er betegnende for den nye filmgenerasjon, ser fremtiden lys ut for norsk film - og dens publikum.»

Dagsavisen

Anmelder Harald Kolstad mener blant annet følgende:

«Ingen tilbringer det meste av sin tid med media uten å bli påvirket av tidsånden' - selv ikke en gammel suring som jeg. Og Detektor' er faktisk både ganske morsom og en ganske skapelig langfilmdebut.»

Adresseavisen

Anmelder Martin Nordvik sier blant annet:

«En ny generasjon filmskapere lar Erlend Loes finurlige manus folde seg ut i visuelt velkomponerte scener, og holder samtidig tråden ved å bruke rituelle grep.»

Bergens Tidende

Anmelder Finn Bjørn Tønder skriver:

«Det er deilig å kunne slå fast at det er kommet en ny, meget god, norsk film på markedet. Personene bak Detektor' kan slappe fullstendig av. Den såkalte debutantfilmen fremfor noen holder absolutt mål.»

Nordlys

Anmelder Bjørn H. Larsen: Fem stjerner av seks mulige.

«Med Detektor' har norsk film fått en pangstart på høstsesongen. Pål Jackman har laget en film som sjonglerer mellom skjemt og alvor.»

VINNERE: Regissør Pål Jackman, produsent Edvard Dreyer og manusforfatter Erlend Loes Detektor er fjorårets beste norske spillefilm, mener filmkritikerne.Foto: SCANPIX