«Detektor» kanskje til Sverige

Norsk film sliter med svenske fordommer. Men kanskje klarer «Detektor» å sjarmere svenskene.

Denne uka har Pål Jackmans «Detektor» blitt vist frem på Gøteborg filmfestival med stor suksess. Produsent Edward Dreyer forteller om fulle saler og glade svensker som forstår humoren og ler på de rette stedene. Men filmfestival er en ting, generell kinodistribusjon en annen.

- Jeg er i dialog med et selskap som liker filmen og har lyst til å distribuere den, sier Dreyer til Dagbladet.no. Men først må norsk films svenskeproblem overvinnes.

For regissør Pål Jackman, manusforfatter Erlend Loe og resten av gjengen bak «Detektor» sliter med svenske fordommer. De er så sterke at det er vanskelig å nå større målgrupper i nabolandet. Dermed vegrer distributørene seg for å kjøpe norsk film. Selv om en kvart million nordmenn har sett dem, slik tilfelle er for «Detektor». Og danskene har det samme problemet.

Nabofordommer

- Dette er et dansk-norsk problem, sier Dreyer.

Svenskene strømmer ikke til kinoene for se skandinavisk film. Lars von Triers «Breaking the Waves» er langt på vei den eneste filmen de siste 20 åra svenskene har fattet særlig interesse for.

- Jeg vet ikke helt hva det skyldes, men det er vanskelig å få solgt norsk film i Sverige, sier generalsekretær i Norges filmforbund Stein Erik Lauvås til Dagbladet.no.

Felles innsats

- Kanskje det som skal til er en felles innsats fra norske filmskapere for å overkomme svenske fordommer, sier Dreyer.

Og det er filmforbundet enig i.

- Vi støtter alle fremstøt for å selge norsk film i Sverige, og utlandet generelt.

Så får vi se om «Detektor» brøyter vei for norsk film i Sverige.