Sosial nedstenging i Oslo:

Dette avlyses før jula

Oslo kommunene har forlenget de strenge smittevernreglene, som inkluderer publikumsstopp. Det betyr at flere folkekjære juletradisjoner forsvinner fra hovedstaden.

FORSIKTIG: Raymond Johansen forlenget coronatiltakene i Oslo til 14. desember. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

Hele november har Oslo vært under sosial nedstenging. Dette har i praksis betydd publikumsstopp for alle kulturelle arrangementer i hovedstaden. Torsdag forlenget Oslo kommune de strenge smittevernreglene fram til 14. desember, og jula kommer derfor til å se veldig annerledes ut.

- Mesteparten tyder på at vi må leve med tiltakene ut 2020, sier byrådsleder Raymond Johansen under torsdagens pressekonferanse.

Smittespredningen i hovedstaden er fortsatt høy. Det siste døgnet er det registrert 176 nye smittetilfeller i Oslo. Det er 14 flere enn døgnet før.

Fortsatt er det bydelene Grorud og Bjerke som har det høyeste smittetrykket.

- Selv om smittetallene i byen ser ut til å flate ut, er jeg bekymret for smitten i noen bydeler, sier Raymond Johansen.

Flere tradisjonsrike julearrangementer kan nå komme til å forsvinne fra kalenderen.

- Med tungt hjerte

Kurt Nilsens julekonsert i Oslo Spektrum er blant arrangementene som må avlyses. I åtte år har Nilsen, uoffisielt kronet til «kongen av julekonserter» avholdt konsert i Oslo Spektrum.

- Det betyr dessverre at Oslo Spektrum ikke lar seg gjennomføre på grunn av smittevernreglene. Det er med tungt hjerte vi må gjøre det, sier Kurt Nilsens manager Jan Fredrik Karlsen til Dagbladet.

Dagbladet har ved flere anledninger dekket situasjonen til selskapet Scenekvelder som produserer «Reisen til julestjernen» for folketeateret. De kan nå bli nødt til avlyse flere forestillingen, og har tidligere sagt at de er usikre på sin egen framtid hos Folketeateret.

- Vi må avlyse flere forestilinger, men vi venter nå på en avklaring fra Kulturdepartementet for hva dette vil si for oss, sier produsent i Scenekvelder Karianne Jæger til Dagbladet.

Publikumsstopp

Forlengelsen av smitteverntiltakene vil si at alle kulturarrangementer i Oslo som er skulle avholdes før 14. desember må avlyses. Dette gjelder alt fra teaterforestillinger, arenakonserter og kirkekonserter.

I tillegg vil alle hovedstandens kinoer holdes stengt fram til midten av desember.

Flere kulturinstitusjoner i byen, som ikke har fått svar på sin søknad om penger fra stimuleringsordningen, kan gå milliontap i møte. Grunnen er at de flyttes over til en kompensasjonsordningen som bare dekker 50 prosent av tapene man møter ved avlssyning. Stimuleringsordningen ville dekket nærmest 100 prosent av kostnadene ved å arrangere under pandemien.

Raymond Johansen oppfordret regjeringen til å komme med lokale krisepakker for de hardest rammede sektorene i byen.

- Mange av Oslos hjørnesteinsbedrifter står i fare for å forsvinne. Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet, sier Johansen (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Dette er noen av arrangementene som må avlyses i hovedstaden.

Konserter:

«No e D.D.E. jul igjen 2020» Oslo Spektrum 5. desember. De siste 20 åra har DDE vært på turne med konserten. I år skulle de framføre den i Oslo Spektrum.

Oslo Konserthus

«Juleroser» Herborg Kråkevik: 5. desember.

Oslo Fagottkor: 7. Desember

Bandet No. 4.: 9. desember.

«Christel Alsos Jul»: 10. desember.

Oslo Gospel Choir: 20. desember (Allerede avlyst)

Oslo Nye

«Snøfall»: 2. desember- 23. desember. (Avlyst fram til 14. desember)

«Jul med Prøysen og snekker Andersen»: 1. desember- 31. desember. Avlyst til 14.12.

Chat Noir:

«Silya & The Bad Santas: O jul med din glæde og all form for lyst» 4-5. desember.

«Julesanatoriet m/Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen» 9.-18. desember, avlyst fram til 14.12.

Edderkoppen Scene

«Bestevenner» med Henrik Mestad og Bjarte Hjelmeland: 3- 18. desember. Må nå avlyse fram til 14.12.

Operaen «Julefryd i operaen» er besluttet avlyst. I forestillingen skulle opprinnelig blant annet operasangere, ballettdansere, musikere fra Operaorkesteret spille.

Latter

OBS: Bare forestillingene fram til 14. desember er avlyst.

«Standup på Klubbscenen»

«Julelatter 2020» Med Trine Lise Olsen, Eirik Krokås, Sandra Spjelkavik og Henrik Bjørnson.

«Kjøreregler i forbindelse med koloniseringen av Mars» Med Dagfinn Lyngbø.

«BMI – Improtirsdag»

Kirkekonserter

«Ole Edvard Antonsen med band - Desemberstemninger» Ris kirke: 2. desember

Julekonsert med Ulrikke Brandstorp i Fagerborg kirke: 4. desember. I år gir hun ut sitt første julealbum «Spend Christmas with me» sammen med flere gjesteartister

«Ingebjørg Bratland - Klokkene kallar» 4-6. desember. Julekonserter i Kulturkirken Jakob. Dette er første gang Bratland skulle gjøre julekonserter alene.

«Vestre Aker kammerkor - Hellige natt» Skulle opprinnelig hatt konsert 5. og 6. desember i Vestre Aker kirke.

«Jula i våre hjerter» Anne-Sophie og Tor Endresen. Fagerborg kirke, 6. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer