Dette bandet skaper historie

Mot listetopp - uten kontrakt.

 • Hør Koopa på MySpace

  (Dagbladet.no): Pop-punk-bandet Koopa fra Colchester har jobbet og slitt i sju år, og har spilt 500 konserter på de siste tre årene.

  Nå kan de bli historiske, som det første bandet noensinne som får en topp 40-hit i England uten å ha platekontrakt.

  Nye hitliste-regler i England gjør det lettere for et ukjent band å gjøre seg bemerket på listene, skriver BBC.

  Vurderer tilbud


  Fra 1. januar begynte The Official UK Charts Company å regne med nedlastinger, selv om sangen ikke er utgitt i cd-versjon.

  Koopa var nummer 17 på den uoffisielle midtuke-lista, og er forventet å nå nedre halvdel av topp 40 på den offisielle, som offentliggjøres søndag.

  Bassist Joe Murphy forteller at flere store selskaper har kontaktet dem den siste tida.

  - Spørsmålet er om vi trenger det. Om vi kan få nok oppmerksomhet og nå topp 40 når uka er omme, trenger vi da et stort plateselskap?


  Elendig salg


  Bandet har solgt låta «Beg, Steal & Borrow» via egen hjemmeside, og mener selv de har funnet en formel som fungerer. I stedet for å kreve penger via kredittkort, kan man kjøpe sangen ved å sende en tekstmelding. Prisen - i underkant av tjue kroner - belastes dermed brukerens telefonregning.

  - En gjennomsnittlig 16-åring har ikke kredittkort. Men de har mobiltelefoner, sier manager Gary Raymond til BBC.

  Fryktelig mange godord er blitt sagt de seineste årene om sider som MySpace, der Koopa også er svært populære. Manageren understreker imidlertid at det er tradisjonell hard jobbing som gjør at Koopa snuser på suksess.

  - Det er ikke noe poeng i å være et internettband. Man må være gode live, og få til sin egen greie, sier han.

  Koopa tjener nok også på at det generelle singelsalget er såpass dårlig, og at platesalget i begynnelsen av januar tradisjonelt er svært svakt.

  Nye tall fra Nielsen Soundscan viser for eksempel at soundtracket til «Dreamgirls» denne uka gikk til topps i USA med 66 000 solgte kopier. Dermed blir plata den svakest selgende listetopperen i Billboards historie, skriver USA Today.

MOT TOPPEN: Koopa kan bli historiske - med noe drahjelp fra svakt salg og nye listeregler.