- Dette begynner å ta form av en landssviksak

Oppgitt Fredik Skavlan grep mikrofonen i Kringkastingsrådet.

(Dagbladet): I dag behandlet Kringkastingsrådet klagestormen mot Fredrik Skavlan og hans intervju med Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson fredag 27. mars. Talkshowverten selv var tilstede og forsvarte intervjuet.

- Jeg håper å få svar på om vi skal beklage. Og i så tilfelle: Hvem vi skal beklage til, sa Fredrik Skavlan i sin innledning.

Flere av kringkastingsrådets medlemmer uttalte seg kritisk til Skavlans intervju. Elin Ørjasæter ga programmet honnør for å slippe til Åkesson, men sier hun oppfattet intervjuet som et sjangerbrudd.

- Det går fra det veldig intime til et mer uhøflig intervju jeg noengang har sett på «Skavlan». Hva noen i partiet til Åkesson sa i 2002 er ikke interessant. Det er trist at Skavlan viser både det norske og svenske folk at det er lov å oppføre seg annerledes overfor Sverigedemokratene enn andre, sa hun.

- Det er ikke slik at ledere skal takle alt. De skal møtes med et minimum av fairness som fremmer offentlig dialog. Spørsmålet er om dette var fair, sier Kjersti Thorbjørnsrud.

- Min kritikk mot «Skavlan» er at han gjennom kroppsspåk og glefsing ga inntrukk av å måtte forsvare seg mot kritikken om at Åkesson i det hele tatt fikk stille, sier rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Det fikk Fredrik Skavlan til å gripe mikrofonen på ny.

- Ettersom dette begynner å ta form av en landssvikssak må jeg få forsvare meg. Det var ikke ment som glefsing, understreket Skavlan, som måtte tåle en irrettessettelse av neste taler - rådsmedlem Jens Johan Hjort, som ikke likte landssvik-kommentaren.

- Kringkastingsrådet gjør bare jobben sin, sa Hjort.

To store saker Skavlan forklaring på hvorfor han valgte den kontroversielle partilederen som gjest, handler blant annet om at han mener det er udemokratisk å ikke prate med Sverigedemokratene.

- Som Åkesson selv sa i intervjuet: Noe av problemet er at ingen vil snakke med dem. Og det ble den første debatten i Sverige - hvorfor ble en slik mann invitert, sier Skavlan.

- Det var lenge siden Åkesson hadde gitt noe intervju, og det var to store nyhetssaker som lå der: Historien om at han var blitt utbrent etter valget, og den politiske krisen som utspilte seg, mye på grunn av hans eget parti, i hans fravær.

- I tillegg ville vi snakke om partiet og partikulturen av to grunner. Den ene er at mens det politiske klimaet i Sverige er hardnet og Sverigedemokratene tilskrives en del av skylden, sykmelder Åkesson seg med dette klimaet som en del av begrunnelsen for at han er blitt utbrent. Det andre er at vi ville gi Norge en forståelse av hvorfor dette partiet er så kontroversielt, sa Fredrik Skavlan.

Forskjellsbehandling Han understreket at både Åkesson selv og hans lege mente partilederen var frisk nok til å delta på «Skavlan», at det var Åkessons eget ønske å gå i detalj om sine mentale problemer og medisineringen av dem, og at det at Åkesson ble sittende alene på podiet hadde dramaturgiske og logistiske årsaker.

- Til sist er det noen som anklager oss for forskjellsbehandling. Ja, selvfølgelig, vi forskjellsbehandler. Vi forskjellsbehandler gjestene ut fra hvem de er, hva de representerer og hva som er aktualiteten. Alle i media vet at det er slik det fungerer. Utfordringen vår er å forklare hvorfor akkurat dette intervjet ble tøft, sier han.

Ikke morsomt Like før møtet startet i dag sa Skavlan følgende til de oppmøtte journalistene om hvordan han trodde møtet kom til å bli:

- Morsomt blir det ikke, men interessant blir det.

Kringkastingsrådet har fått over 3600 klager, der de fleste mener programlederen var for kritisk mot Åkesson og at han ble behandlet annerledes enn andre politiske gjester. En del av klagerne mener saken blir ekstra ille av at Åkesson er sykmeldt.

For aggressivt, for mange avbrytelser, og en blanding av programsjangere er blant stikkordene som går igjen i klagebunken ifølge kringkastingsrådets sakspapirer.

I Sverige har imidlertid de fleste reaksjonene gått på at Åkesson i det hele tatt fikk komme til «Skavlan».

Store svingninger Professor Espen Ytreberg fra Institutt for Medievitenskap på Universitetet i Oslo har ikke funnet tegn på organisert klagekampanje i sin gjennomgang av rundt 50 av de norske klagene.

Hans teori er at Åkesson-intervjuet vakte så sterke reaksjoner fordi det pendlet mellom ytterpunkter i både den private og den offentlige sfære.