Serbia vekker oppsikt i Eurovision:

Dette betyr håndvasken

Serbias sceneshow og sangtekst under Eurovision vekker oppsikt, men Konstraktas håndvask under «In Corpore Sano» har en spesiell funksjon, ifølge artisten selv.

HÅNDVASK: Sceneshowet til Serbia i årets Eurovision Song Contest får oppmerksomhet verden over. Reportere: Agusta Magnusdottir og Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer
Publisert

TORINO, ITALIA (Dagbladet): Mange har nok klødd seg i hodet over hvorfor Serbias Eurovision-bidrag Konstrakta sitter og vasker hender, og plutselig synger om hertuginne Meghan Markles sunne hår.

Torsdag kveld ble Serbias Konstrakta én av de ti bidragene som kvalifiserte seg til finale fra andre semifinale. Etter semifinalen og generalprøven før den store finalen, gjorde «In Corpore Sano» samtidig et byks på bettinglistene. Fra en tiendeplass til en sjetteplass.

- Helse har blitt en plikt

Opptredenen kan kanskje virke litt bisarr, men ifølge artisten selv, Ana Đurić, har både sceneshowet og sangen flere viktige, underliggende budskap. Kort oppsummert retter låta kritikk både mot dagens skjønnhetsidealer og helseindustri.

Sangtittelen «In Corpore Sano» er latin, og kan oversettes til «i en sunn kropp». Under en pressekonferanse i Torino forsøkte Konsrakta å forklare litt mer inngående hva sangen egentlig handler om.

- Helse har blitt en plikt i dagens samfunn, og det er litt vanskelig å følge alle råd og regler. Vi er litt desorienterte på grunn av all informasjonen som finnes der ute, som i tillegg forklarer oss helt ulike måter å være sunn på, forklarer hun i intervjuet.

Vil la folk tolke selv

Mange mener også at sangen retter kritikk mot dagens helseordninger, som for eksempel at mange ikke har råd til gode helseforsikringer - både i Serbia og globalt.

Se mer om det i videoklippet øverst i saken.

Konstrakta trekker også fram at det ekstreme besettelsen i å oppnå en «sunn» og vakker kropp, kan sette den mentale helsen ut av balanse. Noe som ender med at man kanskje ser sunn og frisk ut på utsiden, men at man i realiteten er syk mentalt.

PINLIG: Eurovision Song Contest har skapt mange store øyeblikk, men ikke alle var helt med vilje. Vis mer

Konstrakta er relativt generell i svarene hun gir, og understreker samtidig at det er opp til hver enkelt å tolke sangens budskap.

- Markle er ikke så viktig

Når det gjelder håndvaskingen på scenen, forklarer Kontrakta til Eurovisions eget nettsted at håndvasken på scenen er et virkemiddel for å hjelpe publikum å forstå budskapet.

- Vi trengte et tvangsaspekt under fremførelsen, som vi besluttet at skulle være vasking av hender, forklarer Konstrakta.

ET VIRKEMIDDEL: Konstrakta sier at håndvasken på scenen er et virkemiddel for å hjelpe publikum å forstå budskapet. Foto: EBU
ET VIRKEMIDDEL: Konstrakta sier at håndvasken på scenen er et virkemiddel for å hjelpe publikum å forstå budskapet. Foto: EBU Vis mer

Og når det kommer til Meghan Markle, er svaret at hertuginnen blir brukt som et eksempel.

- Meghan Markle er ikke så viktig her, men hun representerer alle de menneskene i media vi fokuserer på, sier hun.

«Vinner-vibber»

Twitter liker også det de ser og hører, noen har til og med uttrykt at de Serbia fortjener å vinne.

- Serbia gir meg vinner-vibber. Så hypnotisk, episk og Konstrakta er så ikonisk, skriver en bruker i en tweet, som i skrivende stund har over to tusen likes.

Mange diskuterer samtidig sangtekstens innhold og betydning.

- En vennlig påminnelse: Serbias låt handler om besettelsen av å ha sunne kropper og folk som gjemmer seg bak «helse» mens de promoterer giftige vaner. Det er så viktig og så bra, skriver en bruker.

Mens andre kanskje tar Serbias sceneopptreden litt vel bokstavelig.

- Det Serbia egentlig sa: «Vask hendene, din skitne gris», skriver en Twitter-bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer