Dette bildet er norsk rockehistorie

Amulet sa farvel på Øyafestivalen.

(Dagbladet.no): Fredag formiddag, og Torgny Amdam, vokalist i Amulet, er på den andre enden av telefonlinja. Det er rundt regnet fem timer til bandet hans gjennom en årrekke spiller sin siste strofe noensinne på Øyafestivalen i Oslo. Oppløsningen ble annonsert i fjor høst, og nå nærmer det seg.

Men på forhånd bærer ikke Torgny følelsene utenpå skjorta. Ikke etter konserten heller, for den saks skyld. Men det kommer vi tilbake til.

- Dette er jo en festdag! Vi har aldri vært noe band som er kjent for å henge med hodet, men det blir spennende å se hvordan fansen reagerer, sier Amdam.

- Verre enn Hiroshima

Litt før klokka 19.40 går bandet på scenen. Og at Amulet ikke har planer om å sutre på dagen de går av med pensjon, blir kjapt synlig. Bandet er supertent.

Selv om konferansieren – rockejournalist Egon Holstad – introduserer dem ved å erklære at oppløsningen til og med er tristere enn tidligere tragedier som Hiroshima og Sveriges avansement til finalen i fotball-VM i 1958.

Når konserten kommer i gang, eksploderer det hos en liten og ekstremt trofast kjerne som befinner seg rett foran scenen. De fleste er kanskje menn i begynnelsen av 30-årene, men i mengden finner man også en tysk kvinne med en fersk Amulet-tatovering (hun har kommet til Norge for å intervjue bandet), fire-fem svært gråhårede og hoppende menn og noen jenter i tenårene.

Én publikummer tar sats fra gjerdet og gjør en baklengs salto i hodet på fyren bak. En mann som kommer seg mot scenen bestemmer seg for å småslåss litt med vaktene, men gjør det samtidig med et så bredt glis at de bestemmer seg for å slippe ham inn igjen.

HISTORISK: Dette bildet er tatt bare minutter etter at Amulet er ferdig med sin siste konsert, og er dermed trolig det siste som noen gang blir tatt av bandet. Foto: SNORRE BRYNE
HISTORISK: Dette bildet er tatt bare minutter etter at Amulet er ferdig med sin siste konsert, og er dermed trolig det siste som noen gang blir tatt av bandet. Foto: SNORRE BRYNE Vis mer

Eksklusivt nytt!

Etter et 50 minutters frenetisk og kontant sett er det over idet siste tone i ”Naked Eye” spilles og fyrverkeriet dundrer i himmelen.

Etterpå setter Amulet-medlemmene seg i en sofa backstage. De er oppstemte, gjennomsvette og glade.

- Hva vi skal gjøre nå? Møtes som vanlige kompiser. Skate på Rådhusplassen, sier gitarist og originalmedlem sammen med Amdam, Lars Rasmussen.

- Vi skal stikke og øve med det nye bandet. Vi skal starte nytt band på mandag, og turneen er spikra til høsten. Den nyheten får Dagbladet eksklusivt, sier Amdam tørt.

Svette, ei tårer

Rasmussen medgir at kvelden var spesiell, men snakk om tristhet vies ikke mye tid.

- Jeg tror jeg aldri har vært så oppspilt og nervøs før en konsert. Men noen tomhet kommer nok ikke før jeg våkner opp fyllesyk i morgen, sier han.

Og fansen virker også som de har forsonet seg med at bandet nå er historie. En jente går arm i arm fra konserten med venninna. Begge er røde i ansiktet, og blanke dråper renner nedover kinnene.

- Om vi er lei oss? Nei, vi har ikke grått. Det er svette. Og vær så snill: Skriv at det var den beste jævla konserten vi har sett.