DEBATT

Debatt: «The Handmaid's Tale»-demonstrasjon

Dette blir det meningsløst å forholde seg til

Når kvinner som protesterer mot regjeringen gjør det utkledd som tjenestepiker fra «A Handmaid’s Tale», bidrar de til å dra etiske debatter gjennom søla.

ABSURD: Ved å sammenligne dagens politikk med A Handmaid’s Tale gjør de debatten smalere, mer polarisert enn på lenge og de mister en del av oss som i utgangspunktet er enige, skriver Unge Høyres leder, Sandra Bruflot. Foto: Bjørn Langsem
ABSURD: Ved å sammenligne dagens politikk med A Handmaid’s Tale gjør de debatten smalere, mer polarisert enn på lenge og de mister en del av oss som i utgangspunktet er enige, skriver Unge Høyres leder, Sandra Bruflot. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Serien handler om et samfunn der fertile kvinner blir kidnappet, mishandlet og voldtatt under eggløsning for å bære frem barn for par som ikke selv kan få barn. Kvinnene blir delt ut til hver sin familie, og blir tvunget til å bære frem barn som de seinere må levere fra seg. Forsøker de å motsette seg dette blir de torturert, sendt i arbeidsleire for å dø, eller drept.

Sandra Bruflot. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Sandra Bruflot. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Akkurat slik det kommer til å bli med KrF i regjering.

Demonstrantene utenfor slottet på tirsdag har like mye rett til å overdrive for å få frem poenget sitt som alle andre. Problemet er at denne overdrivelsen ikke bare er absurd, den er fordummende og den bidrar til å ødelegge debatten også for oss som er for en liberalisering av bioteknologi-lovgivningen, og mot endringen i tilgangen til fosterreduksjon før uke 12.

Ved å sammenligne dagens politikk med A Handmaid’s Tale gjør de debatten smalere, mer polarisert enn på lenge og de mister en del av oss som i utgangspunktet er enige, men som synes dette blir meningsløst å forholde seg til.

Og, hva forventer man egentlig at motreaksjonen skal være? Hva skal alternativet til de som er uenige være når den ene siden så til de grader dropper innestemmen. Etter en høst med abortdebatt har jeg aldri opplevd å få tilsendt små dukker som skal forestille fostre, dekket i rødmaling. Under biotek-debattene i fjor vår fikk jeg ikke tilsendt bilder av genmanipulerte dyr, mennesker eller misfostre.

Vi er ferdige med tiden der mørkemenn og – kvinner gikk i tog med modeller av små blodige fostre, og med unntak av et sjeldent kommentarfelt her og der slipper jeg som regel å bli kalt barnemorder hvis jeg forsvarer eller snakker om abort. Det skulle bare mangle. Men det trengs to for å danse tango, og «min» side bidrar ikke til å gjøre denne debatten bedre.

Debatter om abort og gen- og bioteknologi er noen av de verste og vanskeligste vi har, fordi de berører prinsipper om liv og død. Mange har personlige erfaringer. For noen er diskusjonene om abort svart-hvitt, uansett hvilken side man står på. Det er fair nok, og jeg skal innrømme at jeg ikke er noe flink til å godta argumentene til de som er uenige med meg i disse spørsmålene selv. Men det gjør ikke debatten enklere for noen at vi ikke klarer å diskutere vanskelige etiske spørsmål på en noenlunde ordentlig og respektabel måte.

Jeg er mot endringene i adgangen til fosterreduksjon. Jeg er for progressive endringer i gen – og bioteknologilovgivningen. Jeg synes alle som venter barn burde få tilgang til så mye informasjon som mulig om fosteret – hvis de selv ønsker det.

At vi ikke tilbyr tidlig ultralyd gjennom den offentlige svangerskapsoppfølgingen, og at fosterreduksjon av friske fostre må gjennom en nemnd, er ikke det samme som å bli fratatt retten over din egen kropp eller at Norge har blitt et kristenfundamentalistisk diktatur.

At man bruker referanser til en TV-serie hvor kvinner voldtas, holdes i fangenskap og ales opp til å føde barn, fordummer debatten, frastøter sympatisører og drar debatten gjennom søla.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer