Filmanmeldelse: «En fortelling om kjærlighet og begjær»

Dette blir for tamt

«En fortelling om kjærlighet og begjær» gir nøyaktig hva tittelen lover, men dessverre mindre enn filmen fortjener.

EN VANSKELIGE KJÆRLIGHETEN: «En fortelling om kjærlighet og begjær» handler om en ung fransk-algirsk mann som opplever både kjærlighet og begjær for første gang. Det er langt fra uproblematisk. Se trailer. Vis mer
Publisert

Kjærlighet og begjær, det er det denne franske filmen dreier seg om. Umulig kjærlighet og altoppslukende begjær.

Ahmed (Sami Outalbali) kommer fra en algerisk familie, men har selv aldri vært i moderlandet, og han kan heller ikke arabisk. Likevel ser han seg nødt til å tviholde på konservative tradisjoner som han ikke ser ut til å ha fått hjemmefra. Følelser som forelskelse, begjær og sjalusi resulterer i at han føler skam og aggresjon.

«En fortelling om kjærlighet og begjær»

Drama/romantikk

Regi: Regi: Leyla Bouzid
Skuespillere: Sami Outalbali, Zbeida Belhajamor
Premieredato: 12. november 2021
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «Une histoire d'amour et de désir»

«Fine detaljer, men for nøkternt fortalt.»
Se alle anmeldelser

Livet hans blir plutselig snudd på hodet da han møter Farah (Zbeida Belhajamor). En mer liberal jente fra Tunis som åpenbart har et godt øye til ham. Ahmed settes på prøve, både når han gjør alt han kan for å holde tilbake egne følelser, og når han ikke kan stoppe hennes følelser fra å vokse.

Ubesluttsom fyr

Fransk film mangler ikke romantiske dramaer. De siste åra har filmer som «Blå er den varmeste fargen» og «120 slag i minuttet» kommet, og bidratt til å styrke samtalen rundt vanskelig forelskelse.

«En fortelling om kjærlighet og begjær» blekner i sammenlikningen. Det er like fullt en film som har noe å by på, men det er som om regissør Leyla Bouzid begrenser seg og avslutter i det historien burde begynt.

Utgangspunktet er interessant, men i lengden blir det tamt å se en ubesluttsom mann lengte etter noe han nekter seg. Det hele blir for nøkternt fortalt til at historien får et rikt indre liv, men spennende elementer i manus styrker traurige partier.

Ahmed møter Farah på universitet på et seminar om kjærlighet og erotikk i arabisk litteratur. For ham er dette først provoserende. Han vil ikke vedkjenne seg at dette er en del av kulturen han assosierer seg med. Men han klarer ikke å styre unna de mange hundre år gamle tekstene.

FORELSKET: Sami Outalbali og Zbeida Belhajamor spiller rollene sine godt, men manuset de har å jobbe med, kunne med fordel gått mer i dybden. Foto: AS Fidalgo
FORELSKET: Sami Outalbali og Zbeida Belhajamor spiller rollene sine godt, men manuset de har å jobbe med, kunne med fordel gått mer i dybden. Foto: AS Fidalgo Vis mer

Litteraturen blir en konstant påminnelse om at kjærlighet og begjær alltid har vært å finne, i alle type kulturer. Å nekte seg følelsene, vil bare lede til frustrasjon og depresjon.

Det er sjeldent å se en kvinne utforske maskulinitet på denne måten, men regissør Bouzid kunne gått enda dypere til verks.

Underutviklede roller

Sami Outalbali gjør en solid jobb, enda rollen tidvis er kjedelig å følge. Det samme gjør nykommeren Zbeida Belhajamor, som spiller i sin første langfilm. Det er vanskelig å se hva de to ser i hverandre. Selv om de, gjennom hva de sier og skriver gir uttrykk for at følelsene blir sterkere, er det lite som tyder på det i spillestilen.

Filmen mangler tilstrekkelig med sjarm for at forelskelsen blir troverdig. Ahmed og Farrah er rett og slett to rollefigurer som det er vanskelig å få grep om, og kjemien mellom dem er heller ikke til å ta og føle på.

Det som derimot er spennende å utforske i relasjonen, er hvordan de representerer hver sin arabiske kultur. Tunisia og Algerie framstilles som vidt forskjellige, tross et noe likt utgangspunkt.

Slutter for brått

«En fortelling om kjærlighet og begjær» leverer dermed en nokså interessant historie, men som helhet burde filmen vært mer utforskende.

Når rulleteksten kommer, kunne historien egentlig ha fortsatt. Den framstår ikke som en fullendt fortelling, men heller et kapittel som krever oppfølging for å gi mening. Det som skal fungere som et klimaks, oppfattes som et vendepunkt helt til skjermen går i svart.

Det er fine detaljer å finne i «En fortelling om kjærlighet og begjær», men helheten blir dessverre nøktern og tam.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer