Blir statsminister? Jonas Gahr Støre ligger an til å ta makta, men å holde på den blir ikke lett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Blir statsminister? Jonas Gahr Støre ligger an til å ta makta, men å holde på den blir ikke lett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Stortingsvalget:

Dette blir fotofinish

For første gang i år er MDG over sperregrensa på Dagbladets måling. Støtter de Støre blir han statsminister.

Kommentar

Valget ligger an til å bli så jevnt at det nærmest er umulig å fastslå hvem som har favorittstemplet. Skal vi tro Dagbladets siste måling, er det Støre som blir pekt på for å danne regjering når stemmene er talt opp. Men små endringer kan velte det skjøre flertallet han ser ut til å få. Da fortsetter Erna Solberg som statsminister.

Men om hun får med seg både KrF og Venstre over sperregrensa, er høyst usikkert. Også tvilsomt er det om hun har begge sentrumspartienes støtte i en ny fireårsperiode. Seinest torsdag formiddag gikk Hareide ut og bekreftet at han ikke vil felle Solberg som statsminister dersom de borgerlige beholder flertallet, men han vil heller ikke love å støtte Høyre-Frp-regjeringen utover sak-til-sak i budsjettspørsmål. Seirer Solberg, er det som en svekket statsminister.

Det ser ikke åpenbart enkelt ut for Støre heller. Vår ferske måling viser at den negative trenden fortsetter for Arbeiderpartiet. Med en oppslutning på 27,2 % går partiet 2,3 prosentpoeng tilbake fra forrige måling hos IPSOS. Det er et fall på 6,3 prosentpoeng siden mai, og et tap av fire mandater sammenliknet med forrige valg. Dårligere innspurt kunne de knapt ha sett for seg.

Statsminister Erna Solberg har heller ingen grunn til å juble. Selv om partiets oppslutning har vært svært stabil den siste tiden, ville Høyre mistet 9 mandater fra forrige valg, hvis oppslutningen på 23,2 % holder helt inn. Frp (15,3 %) holder seg imidlertid stabile hos oss, men ville mistet ett mandat fra forrige valg. Samlet ville Solberg og Jensen rådd over 67 mandater, kontra 77 i 2013.

Men det er ikke de store partiene som står for spenningen i år. Legger man til mandater fra KrF (4,2 %) og Venstre (4,7 %), som begge er over sperregrensen hos oss, har Solberg 82 mandater. Det holder ikke til flertall, til tross for at både Hareide og Skei Grande berger seg. Venstre ser ut til å ha bitt seg fast, men KrF ligger farlig nærme et katastrofevalg.

Jokeren de neste fire årene kan derfor bli MDG, som for første gang på våre målinger siden januar i 2016 er over sperregrensa. Partiet stiger hele 1,8 prosentpoeng siden august, og havner på 4,4 %. Det betyr sju mandater på Stortinget for Hansson og Bastholm, men ikke bare det: Nå er Miljøpartiet de Grønne på vippen.

Med SV (6,2 %) og Senterpartiet (9,4 %) har de rødgrønne 78 mandater. Ett mer enn Solbergs konstellasjon. Med MDG har de 85 – og flertall. På vår måling når ikke Rødt helt opp (3,5 %), men får inn to mandater, noe som ytterligere stryker venstresidens flertall, dersom de søker bredere støtte.

KrF og Venstre kan kare seg over sperregrensa, men likevel ikke sikre borgerlig flertall. SV har befesta sin posisjon, og MDG ser ut til å juble seg hele veien til et oljefritt LoVeSe, og et grønnere skifte de neste årene. Jonas Gahr Støre kan lede Arbeiderpartiet fram til et elendig valgresultat, men bli statsminister. Det betyr at han først kan trekke et lettelsens sukk over seieren, men umiddelbart begynne å lure på hvordan han skal få samla Sp, SV, MDG og begge fløyer i eget parti, til å bli en bærekraftig koalisjon de neste fire åra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.