«Dette blir ikke Tufte møter Homsepatruljen»

Norges skeiveste håndballag klare for tv-premiere.

(Dagbladet.no): - Kom igjen, jenter roper keeper Emil Salmila og slår an tonen i dokumentarserien «Håndballaget Raballder», som kan følges på TV 2 i seks uker framover.

Emil kaller seg helst Cecilie Leganger, andre Raballder-spillere kaller seg Marit Breivik eller Heidi Tjugum. De løper ut på banen med knekk i håndleddene og shower litt ekstra når laget gjør det bra.

Det blir utvilsomt mye tant og fjas når tv-kameraer skal følge et håndballag med bare homser i nærmere to år. 180 timer med råmateriale er klippet ned til seks halvtimers episoder.

- Men dette blir ikke noe Tufte IL møter Homsepatruljen, understreker Salmila.

- For det første er vi ikke et oppkonstruert lag, Raballder har eksistert i ti år. For det andre pusser vi ikke opp. Men viktigst av alt, vi spiller håndball, vi har talent og er ambisiøse, sier Salmila.

Egen histore

Ideen til dokumentarserien fikk regissør Kenneth Elvebakk ut fra egne erfaringer. Han drev selv med aktiv idrett i Mo i Rana, men opplevde at det var tøft å være både homofil og idrettsutøver.

- Det endte med at jeg sluttet med idrett da jeg kom i tenårene. Det er 20 år siden, men jeg tror mange unge gutter har det sånn i dag, sier Elvebakk.

 PÅ DET ANDRE LAGET: Samhold gir styrke, mener de skeive håndballspillerne på Raballder. Foto: MOTLYS/TV2
PÅ DET ANDRE LAGET: Samhold gir styrke, mener de skeive håndballspillerne på Raballder. Foto: MOTLYS/TV2 Vis mer

Han tror det er verre for gutter å være homofile enn det er for jenter å være lesbiske, og at den fysiske kontakten i idretten gir næring til heteroseksuelle menns forestillinger om hva som skjer i en garderobe hvor det er homser.

- Se på damelandslaget i håndball, der er det et lesbisk par uten at folk ser ut til å bry seg nevneverdig om det. Men når det gjelder menn med homofil legning blir alt plutselig så mye eklere.

- Jeg vet ikke helt hva homofobe menn tror at vi gjør i dusjen. Sexy er det i hvert fall ikke, sier Elvebakk.

Leder Øivind Brevik - alias Marit Breivik - kan fortelle at de dusjer.

- Ja, det er gjerne det vi gjør. Vi trenger å bli rene, vi også. Det blir lite klining.

Med knekk i håndleddene

Regissør Elvebakk har selv spilt håndball på Raballder. Det er riktig nok ti år siden. Den gang Raballder var et bedriftshåndballag. Siden den gang har laget vokst i takt med ambisjonene. Nå håper Raballder å rykke opp fra fjerde- til tredjedivisjon.

- Jeg tror ikke det påvirker spillestilen vår i særlig grad. Det eneste er at når det går bra, fjaser vi litt ekstra for publikum. Det pleier å gjøre motstanderne usikre, sier leder Brevik.

Men møter Raballder-gutta motgang våkner mannen i dem til live.

- Ja, da blir det mye testosteron og brøling, sier Brevik.

Familien stiller opp

Raballder-spillerne er imidlertid ikke i tvil om hvem som står for de sterkeste prestasjonene i serien. Det er familien.

- Jeg tror at for eksempel de foreldrene som har stilt opp, er de som kan nå fram til flest seere. Kanskje sitter det noen foreldre med barn som er homofile eller lesbiske og ikke vet hvordan de skal takle det, sier keeper Salmila.

I morgendagens episode får tv-seerne møte både søsteren og moren hans. Det var viktig for Salmila av flere grunner.

- Vi er så vant til å bære våre egne faner. Nå kan de rundt oss stå fram med sine erfaringer. Håpet er å ufarliggjøre det å være homofil og det å være homofil i idrettsmijløet, sier Salmila.

<B>GARDEROBEKULTUR:</B> Mange på Raballder-laget sluttet da de stod fram som homser. - Det er noe med garderobekulturen, som gjør det vanskelig for homser på vanlige lag, mener de.
<B> SPILLOPPMAKER</B> Emil Salmila er keeper og lagets spilloppmaker. Til daglig jobber han som flygeleder. Han håper han ikke blir husket som han som streiket.