Netflix

Dette blir sjeldent syn

Strømmegiganten Netflix stumper sigaretten.

TAR EN BLÅS: Cary Elwes i sesong tre av «Stranger Things», som nylig ble sluppet på Netflix. Framover vil dette synet bli sjeldnere, lover strømmegiganten. Foto: Netflix
TAR EN BLÅS: Cary Elwes i sesong tre av «Stranger Things», som nylig ble sluppet på Netflix. Framover vil dette synet bli sjeldnere, lover strømmegiganten. Foto: NetflixVis mer

Netflix kutter ned på røykinga i framtidige egenproduksjoner, melder CBS.

I alle TV-serier tilpasset seere opptil 14 år og filmer for seere opptil 13 år, vil innholdet være rensket for røyking og e-sigaretter - gitt at det ikke er historisk eller faktuelt nødvendig.

Røykteppet letter også når det gjelder innholdet for eldre seere, skriver CBS.

Heller ikke her vil røyking eller e-sigaretter få skjermtid, med mindre det er «essensielt for kunstnerens kreative visjon, eller det er definerende for karakteren (historisk eller kulturelt viktig)», lyder det i en uttalelse fra Netflix.

Versting

Uttalelsen fra strømmegiganten kommer etter offentliggjøringa av en rapport fra den amerikanske antirøyking-organisasjonen Truth Initiative.

De har analysert framstillinga av tobakksbruk på amerikanske TV-skjermer, og konkluderer med at Netflix er verst i klassen.

I en nærmere analyse av suksesserien «Stranger Things» er konklusjonen at 100 prosent av episodene i de to første sesongene inneholder røyking eller framstilling av tobakksbruk på noe vis.

SE TV: 1. juli innfører svenskene røykeforbud på flere offentlige plasser - og på uteserveringer. Olaug Bollestad (KrF) ønsker å innføre det samme i Norge. Det får blandede reaksjoner. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Negativ påvirkning

I en uttalelse til Entertainment Weekly sier en talsperson for Netflix at strømmetjenesten er en sterk støttespiller for kunstneriske uttrykk.

«Vi anerkjenner samtidig at røyking er skadelig, og at det kan påvirke unge mennesker på en negativ måte når det blir portrettert på en positiv måte på TV-skjermen», heter det videre i uttalelsen.

Sesong tre av «Stranger Things» ble sluppet i sin helhet på Netflix torsdag 4. juli.

I USA har serien en anbefalt aldersgrense på TV-14, ifølge IMDB, noe som betyr at den er omfattet av Netflix' ferske røykeforbud for unge seere. Samtidig er handlinga lagt til åttitallet.

Det er derfor uklart om eventuelle framtidige «Stranger Things»-episoder vil portrettere røyking, skriver CBS.