DEBATT

Dette bør alle gjøre med feriepengene

Slik unngår du at pengene forsvinner ubemerket ut av kontoen din.

GÅR I GRISEN: - Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år har du rett på minimum 12,5 prosent. Har du fem ukers ferie er den ordinære satsen 12 prosent, eller 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år. Foto: Shutterstock
GÅR I GRISEN: - Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år har du rett på minimum 12,5 prosent. Har du fem ukers ferie er den ordinære satsen 12 prosent, eller 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I disse dager er det mange som har en litt mer velfylt konto enn normalt. Feriepengene har kommet, eller kommer snart, inn på konto og denne utbetalingen er normalt større enn den vanlige lønnen din.

Feriepenger tjenes opp året før du avvikler ferie, og betales ut istedenfor lønn. Feriepengeordningen er over 50 år gammel, og ble innført i en tid da folk flest hadde strammere privatøkonomi og kredittkort ikke eksisterte. For å sikre at folk hadde penger til ferien avsatte arbeidsgiver en viss prosentsats, som en form for tvungen sparing. Til tross for at mye har skjedd siden innføringen av feriepengeordningen eksisterer den fortsatt i dag. Og det er det nok mange som er glade for.

Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år har du rett på minimum 12,5 prosent. Har du fem ukers ferie er den ordinære satsen 12 prosent, eller 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år. Det er lønnen for 2016 som legges til grunn for utbetalingen.

I tillegg til feriepengene er det er det en del som får utbetalt skatteoppgjøret sitt i juni.

Men før du begynner å dra kortet vil jeg anbefale deg å legge en plan for hvordan du har tenkt å forvalte pengene dine. De ekstra midlene har nemlig en tendens til å sive ut av kontoen, nesten ubemerket. Med en plan sikrer du i hvert fall at pengene går til det formålet du ønsker.

Nå har også mange en gyllen mulighet til å friskmelde privatøkonomien og gjøre den mer robust.

Her er fem tips:

  • Kvitt deg med dyr gjeld. Med ekstra penger på konto har du en fin anledning til å kvitte deg med kredittkortgjeld og forbrukslån. Makter du å slette denne dyre gjelden går du også en lysere sommer i møte, rent økonomisk sett.
  • Få ned gjeldsgraden på boliglånet. Mange har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Benytt anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet ditt og betal ned så mye du makter, etter du har prioritert nedbetalingen av den dyre gjelden.
  • Spar deg opp en buffer. Økonomien din blir mer robust med en buffer som du kan tære på behov. En buffe bør bestå av to til tre månedslønner.
  • Start en langsiktig spareplan. Stadig flere nordmenn ser verdien av å spare i fond og aksjer. Med litt ekstra penger på konto har du kanskje rom i økonomien til å starte en månedlig spareavtale?
  • Husk å legge av penger til ferien. Det er viktig å ikke bruke opp alt du har. Det er fint å ha rom for å kose seg litt ekstra i ferien. Dessuten bør du unngå å feriere på lånte penger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer