KOMMENTARER

Dette bør du vite om kvinnene i IS-kalifatet

Kvinnene i IS var først og fremst hjemmeværende koner og barneprodusenter. Men noen hadde også en rolle i politiet, i etterretningen og i det militære.

SVART FRAMTID: Mange av IS-kvinnene som er internert i al-Hol-leiren i Nordøst-Syria ønsker å reise tilbake til sine hjemland, men få har foreløpig fått muligheten. Foto: Fadel Senna/AFP/NTB Scanpix
SVART FRAMTID: Mange av IS-kvinnene som er internert i al-Hol-leiren i Nordøst-Syria ønsker å reise tilbake til sine hjemland, men få har foreløpig fått muligheten. Foto: Fadel Senna/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dette kommer fram i en artikkel i siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift, skrevet av terrorforskeren Brynjar Lia. Lia har tatt for seg den siste tidas forskning om de utenlandske kvinnene som dro til det tidligere IS-kalifatet i Syria og Irak.

Sjøl om det av naturlige grunner har vært få muligheter til å drive omfattende forskning rundt disse kvinnene, er flere viktige studier offentliggjort. Flere vil trolig komme når en del av dem vender tilbake til sine hjemland. Debatten om hvorvidt de rundt ti som har norsk statsborgerskap skal få vende hjem med barna sine, pågår i disse dager for fullt.

Trolig deltok om lag 40 000 fremmedkrigere i kampen for det islamske kalifatet. Av disse var drøye ti prosent kvinner. Ett tusen var kvinner fra Europa. Hvorfor forlot de så familie og venner for å slutte seg til en av verdens verste terrororganisasjoner?

En del har fortalt at mennene deres dro av økonomiske grunner og at de bare fulgte med som ektefeller. Det er den apologetiske begrunnelsen. Andre gjør det helt klart at de dro av ideologiske og religiøse årsaker. Opprør, ikke minst mot foreldre, var en del av motivasjonen for noen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer